Vitus Bering // Notion

Vitus Bering er et fyrtårn for Horsens’ erhvervsstrategi

En højteknologisk produktions­linje er sat op i innovationsparken. Her kan lokale produktionsvirksomheder se langt ud over byen og ind i deres egen fremtid.

Masseproduktion var engang en modsætning til de individuelle produkter, som den moderne forbruger efterspørger. Sådan er det ikke længere. Verdens førende producenter af alt fra biler til sneakers bruger RFID-chips til at producere unikke varer på samlebånd.

Teknologien er på plads i Vitus Bering Innovation Park, og veluddannede medarbejdere fra VIA er klar til at hjælpe lokale virksomheder op i et helt nyt gear. Her kan medarbejderne optimere ordrestyring og produktions-linjer uden nedetid på deres virksomheds egne linjer.

»Før var det svært at omsætte inspirerende oplæg fra verdens førende virksomheder til en mellemstor virksomhed i Horsens. Nu er vi testlaboratorium for den nyeste teknologi. Du kan både få adgang til faciliteter og vores partneres viden,« siger Ulla Sparre, direktør i Vitus Bering Innovation Park.

Det nyeste af flere laboratorier

Produktionslinjen er målrettet både VIA’s uddannelser og lokale små og mellemstore virksomheder. Lejerne i Vitus Bering Innovation Park har desuden adgang til andre rum for udvikling af prototyper og 3D-modeller. 

På VIA University Colleges campus kan de blandt andet bruge laboratorier for design, e-learning, BIM (udvikling af 3D-modeller til byggeprojekter) og MakerSpace – med udstyr til produktionen af prototyper i bl.a. acryl, metal og stof. Det innovative miljø udvides i løbet af foråret med et Virtual Reality Lab. 

 

Den opdagelsesrejsendes væksthus

Vitus Bering Innovation Park indrammer hele essensen af det energibesparende innovationshus, som i 2010 blev bygget i sammenhæng med VIA University College.

Vitus Bering kortlagde Ruslands østlige egne for zaren. Som opdagelsesrejsende havde han først succes på sin anden søfart. Og han døde af skørbug på den tredje.

»Jeg plejer ikke at fortælle så meget om den tredje ekspedition. Men det viser, at der altid er en risiko,« siger Ulla Sparre med et smil.

»Det giver os nogle gode snakke at sammenligne iværksætteri med Vitus Berings opdagelsesrejser. Vi er med dem hele vejen. Vores mentorer hjælper med at få ideerne helt frem i lyset.«

Huset tilbyder vejledningsforløb for iværksættere med vækstambitioner. I Bering Startup kan man få business coaching og hjælp til at skaffe kapital i et 18 måneders forløb for nye iværksættere. Men parkens tilbud er også for etablerede startups, der søger kapital til deres store gennembrud.

Vitus Bering Innovation Park arbejder tæt sammen med både lokale og nationale erhvervsaktører og investorer. Sammen med Business Horsens og Erhvervshus Midt hjælper de virksomheder med at overskue alle muligheder. En særligt vigtig samarbejdspartner er Venture City Horsens, hvor horsensianske business angels hjælper med både donationer og risikovillig kapital.