Vild Smith // Notion

Vild i dag, klar Onsdag

Notion var med, da Vild $mith åbnede Wall of Sounds Forest Stage. De har brugt deres barndom i Horsens og nyder at tage den gode feststemning med hjem.

Vild Ting skal pisse. Han går i små ryk langs bagsiden af scenetæppet i takt med musikken. Ude på scenen er Pelle Peter fra Lågsus på P3 langt inde i dagens hitparade. Planen er, at Vild $mith skal smadre festen op i højeste gear midtvejs. De har drukket tæt den seneste time for at ramme den perfekte stemning.

Et skybrud vælter ned over festivalpladsen uden for FÆNGSLET, og der er ingen tegn på opklaring. En stor mudderpøl har samlet sig under publikummerne foran Forest Stage. Og det bestilte træflis, som skal hældes i den, kan først være fremme om en time. Vild Ting løber ud og pisser. Og så lyder trompeterne.

Vild $mith-klubben

Hverdags-menneskerne Esben, Moses og Daniel har taget tidligt fri for at køre til Wall of Sound-festivalen i Horsens. Meget har ændret sig, siden de opfandt deres vilde alter egoer i Vild $mith. Selvom de nu alle bor i København, ser de næsten kun hinanden, når de skal optræde. Trioen holder deres alder hemmelig, men der er tegn på, at de ikke har helt så meget energi, som da de udgav debutsinglen »Vild Idag, syg Imorgen«.

»Nu er det mere ‘vild i dag, klar onsdag’. Men vi kommer stadig med festen, og det er vi gode til. Jeg glæder mig hver gang, vi skal mødes i Vild $mith-klubben og have det fedt sammen,« siger Esben.

Det lille backstage cafébord mellem dem bliver hurtigt fyldt med tomme øldåser. Der skal inspiration i tanken, og ligesom Vild $miths shows foregår det i højt tempo. I bilen fra København har de brugt tiden på at snakke om alt det, de ikke når at vende mellem deres shows.

Vi er stadig som et teenageværelse, der kører rundt i hele Danmark.

»I dag kunne vi ikke drømme om at mødes over en middag og drik­ke vin. Vi er sammen så meget og får snakket om alt muligt lort i bilen. Så vi er stadig som et teenageværelse, der kører rundt i hele Danmark,« siger Esben.

Send nudes!

Vild Son, Hvidmayn og Vild Ting løber ind på scenen foran en mindre flok unge piger. De er »på det shit igen«, som deres guldsingle hedder. Konfetti skyder ud over scenen og publikum. Et hav af hvide papirstrimler giver mudderpølen en lidt mere festlig karakter. Og med sangens afsluttende ord »det’ sår’n vi ruller, når Vild $mith er op i den her«, stopper regnen.

Med vildt karikeret autotune-stemme begynder »send nudes«. Opfordringen går på at smide alt tøjet, men pigerne nøjes med at smide deres regnponchoer. Til gengæld er der nu kommet mange flere publikummer foran scenen, og flere danser under træerne lidt derfra. Det passer Vild $mith perfekt.

»Jeg synes tit, vi spiller bedst, når der ikke er så mange, for så er det mere loose. De kan jo godt se, at det er lidt akavet, at de ikke er flere. Så har vi en god griner og laver sjov med at holde fast i callbacks og andre klicheer, som man plejer at dyrke med et stort publikum,« siger Esben.

De irriterende, store drenge

Lige før trioens første koncerter var Daniel nødt til at kaste op. Han havde slet ikke stået på en scene, før Vild $mith blev udvalgt til at spille på SPOT-
festival i Aarhus.

»Vi havde øvet det hele ned til, hvem der havde hinandens ord med adlibs, hvis vi skulle trække vejret. Vi vidste ikke noget om at fylde scenen ud, men når man står der, kommer det meget af sig selv,« siger Daniel.

Han var egentlig godt tilfreds med at bruge sin fritid på at spille basket i HIC. Men Esben og Moses – som er Daniels storebror – har altid syntes, at Daniel var grineren, og de ville have ham med.

»Jeg sagde bare ‘gå væk!’. I dag er det lidt det samme. Jeg gider ikke rigtig dem, og de aer mig stadig ovenpå hovedet. Men nu er det mest verbalt,« siger han med et stort grin.

Da han fandt ud af, at de ville lave musik som den, han selv var vild med, ville han alligevel gerne være med. Og så gik der ikke længe, før de blev udvalgt blandt flere end 1.300 bands i radioprogrammet Karrierekanonen.

Kæmpe longshot

De troede ikke på, at de ville komme med i Karri­erekanonen. Dagen efter den afgørende koncert på SmukFest, hvor vinderen af Karrierekanonen skulle findes, forventede de heller ikke nødvendigvis at vinde.

»Vi var så nervøse, at vi begyndte at drikke om morgenen, da vi stod op. Vi fandt først ud af, da vi så det i fjernsynet senere, at de andre deltagere havde siddet sammen i en camp. Vi havde vores egen fest ovre ved vores bus. Da de så ringede kl. 12 og sagde tillykke live i radioen, fattede jeg det slet ikke. Vi flippede helt ud,« siger Moses.

Før de fik set sig om, havde Vild $mith spillet
flere hundrede koncerter. Og deres første single
 »Vild Idag syg Imorgen« udgav de samme dag, som de underskrev kontrakten med Universal. De er enige om, at hemmeligheden bag deres popularitet ligger i, at de producerer den musik, som de selv nyder. Engang forsøgte Esben at producere noget, som kunne blive en succes, men det var umuligt at time det.

»Så vi ville bare lave noget, som vi selv syntes var sjovt. Vores første plade ‘Lever Det Liv’ skulle være sådan, at hvis du satte den på kl. 21, så var du fuld kl. 22,« siger Esben.

Morfar på vej hjem

Efter en halv time på scenen går Vild $mith af. De har siden 2013 fundet ud af, at det er bedst for dem at ramme publikum hårdt med en håndfuld hits og efterlade publikum med lyst til mere.

»Vi kan godt være in the zone og blive ved længere, men det er også hårdt for publikum at følge med,« siger Moses.

Så snart han træder af scenen, er han ikke længere Vild Ting. Nu er han hverdags-Moses, som skal hjem til familien i København. Hvidmayn er igen hverdags-Esben, og Vild Son er hverdags-Daniel.

Esben glæder sig til at tage en lang lur i bilen. De skal nemlig allerede spille igen dagen efter. Og der er ingen nåde, når han kommer hjem. Ligesom Moses er han blevet far, siden de startede Vild $mith.

»Min kæreste og jeg var så smarte at få et barn mere 14 måneder efter det første. Nedbrydelsen af individet og opbyggelsen af far tager tid, men den er godt i gang. Jeg skruer ned for mig selv, når jeg er hjemme, så de kan have det grineren.«