nortec

Succes og udvikling må aldrig være på bekostning af trivsel og arbejdsglæde

Nortec i Vejle servicerer og sælger professionelle vaskemaskiner og tørretumblere til fællesvaskerier i hele landet. Nortec har bevist, at succes handler om mentalitet, konstant udvikling og evnen til hurtig omstilling – især når konkurrencen er hård.

Hos Nortec hersker det blanke stål og de rene linjer. Direktørens forkærlighed for æstetik og skandinavisk design skinner klart igennem. Men tag ikke fejl af Nortec. Der er i høj grad tale om en virksomhed, hvor der er plads til forskelligheder – og hvor mennesker kommer før systemer og omsætning.

Det bliver i familien

Michael Sand er direktør i Nortec, som hans far, Tom Madsen, etablerede i 1988. Tom er oprindeligt uddannet elektriker og har selv kørt som servicetekniker, inden han valgte at starte for sig selv. Tom er stadig en del af Nortec – i dag som udviklingschef. Oprindeligt var Nortec en servicevirksomhed, men kunderne efterspurgte muligheden for at købe nye vaskerimaskiner. Derfor satte Tom sig for at finde en leverandør og endte med at indgå et samarbejde med en belgisk producent af professionelt udstyr til vaskerier.

I begyndelsen servicerede Nortec en række mindre vaskerier i Vejle-området men har efterhånden fået foden indenfor hos flere og flere boligselskaber. I dag servicerer og driver Nortec flere tusinde fællesvaskerier i hele landet.

Var kunden tilfreds?

Michael Sand overtog roret fra sin far i 2012, men hans engagement i Nortec begyndte langt tidligere: Han husker, hvordan undervisningen i folkeskolen kedede ham. Han kunne ikke sidde stille. Det passede ham bedre, når han var med sin far ude og servicere vaskemaskiner og tørretumblere i boligselskaber rundt om i landet.

Min far havde klistret »en dymo label« på instrumentbrættet i sin servicebil, hvor der stod; »Var kunden tilfreds?« Det var selvfølgelig tænkt som en konstant påmindelse om, hvad det hele handler om; nemlig at alt begynder og slutter med kunden. Og dét er stadig kernen i Nortec og udgangspunktet for alt, vi laver.

I dag har Nortec 70 medarbejdere, et hovedkontor i Vejle og en afdeling i Brøndby. Men sammenlignet med branchens øvrige spillere er Nortec en relativt lille virksomhed.

»Vores størrelse og måde at arbejde på er vores styrke. Vi er ikke sat i verdenen for at skabe et stort overskud hvert år – eller fordi vi skal sælges til en pris, der er ti gange højere, end det vi er værd i dag. Hos os er der plads til udvikling og ideer, som vi sætter i søen og prøver af,« siger Michael.

Nortec

»Det løser vi«

En af de mere skelsættende ideer er Nortecs eget betalingssystem, som de introducerede i 2000. Det var et tidspunkt, hvor man havde møntindkast på maskinerne. Men det var et problem, at folk ødelagde og brød ind maskinerne for at stikke af med de få hundrede kroner, de fandt. Og bagefter kostede det mange tusinde kroner at reparere maskinerne igen.

Der fandtes allerede betalingsløsninger på markedet, hvor brugerne kunne betale med kort. Men systemerne var ikke bygget med udgangspunkt i de danske vaskeriers behov – og var desuden enormt dyre i indkøb.

»Vi var i forvejen godt i gang med at se på vores vaskemaskiner og tørretumblere; de skulle være nemmere at betjene. Så vi fik fat i to danske designere, der hjalp os med at udvikle touch-skærme, som var intuitive at bruge. Og så var det oplagt at føre de erfaringer med over på vores betalingssystemer. Det gik over al forventning – vores løsninger opfyldte i den grad et behov ude hos vores kunder – og åbnede mange døre for os,« siger Michael.

Booking- og betalingssystemet har desuden vist sig at være nøglen til Nortecs seneste tiltag, der udvider forretningen med en ny gren:

»Mange boligforeninger har brug for ladestandere, hvor beboerne kan lade deres elbiler op. Og i den sammenhæng er der også behov for et godt, intuitivt betalingssystem – og det kan vi klare,« siger Michael.

Kontrakter bygget på tillid

Ifølge Nortec bygger virksomhedens succes på en simpel strategi om at have tillid og lytte til kunderne. Derudover ligger det Michael meget på sinde, at kunderne får det, de bliver stillet i udsigt.

»Vi er eksperter. Vores kunder skal have tillid til, at de trygt kan overlade driften af deres fællesvaskeri til os. Vi kan håndtere fællesvaskeriet bedre og mere effektivt, end de selv kan – og det er ikke bare noget, vi siger. Derfor har vi også skrevet det ind i vores kontrakter,« siger Michael, der smiler bredt, når hans advokat kalder ham »bindegal«:

»Advokaten mener, at vores kontrakter burde indeholde alverdens forbehold, når det kommer til opsigelse af vores serviceaftaler. Men vi ved, hvad vi laver, og vi ved, hvad der

fungerer. Og hvis kunden oplever noget andet, kan de opsige kontrakten med øjeblikkelig virkning. Men det scenarie har vi endnu ikke været udsat for,« siger han med et smil.

Nortec

Successen er en fælles fortjeneste

Hos Nortec kører serviceteknikerne ikke rundt i ens biler, som man oplever det mange andre steder. Og det er der en særlig grund til:

»De har selv valgt den bil, de kører i. Det er trods alt dem, der skal køre i bilen hver dag. Og hvor nogle af vores serviceteknikere kører lange strækninger på motorvejen, er der andre, som kører meget i indre by i København. Deres behov er vidt forskellige. Mit eneste krav til bilerne er, at de skal være hvide, have aircondition og automatgear – og så fik de et budget at handle for,« siger Michael Sand, der går meget op i sine medarbejderes trivsel og frihed:

Jeg tror på, at mennesker og kreativiteten blomstrer, når du giver plads til den enkelte og værdsætter forskelligheder – istedet for at forsøge at mase folk ned i nogle kasser. Og med de briller på bliver det spændende at se, hvad de kommende år byder på, fordi vi er midt i en bevægelse, hvor der sker forandringer i måden, vi indretter vores arbejdsliv på. Og der har virksomheder som vores nogle helt andre muligheder end store organisationer, hvor det er vækst og økonomi, der sætter dagsordenen.