Opskriften på en hård bundlinje er fyldt med bløde ingredienser

Opskriften på en hård bundlinje er fyldt med bløde ingredienser

Dorte Zacho Martinsen fra BM Silo i Tvis har ført familievirksomheden styrket gennem flere globale kriser. Hun er med i alt fra lokale bestyrelser til rådgivende nationale udvalg og holder internationale oplæg. Hendes løsninger er altid helt nede på jorden.

”Godmorgen og kage. Det må du gerne skrive på forsiden”.

Dorte Zacho Martinsen er ikke i tvivl om det, der har ført familievirksomheden i Tvis uden for Holstebro gennem først Finanskrisen og siden Corona-krisen. Det har bevidstheden om, at en god bundlinje består af lige dele fokus på økonomi og mennesker. Måske allermest det sidste.

– Jeg har siden, jeg blev direktør i min daværende svigerfars firma i 2009 stort set hver morgen været rundt for at sige godmorgen og få en snak i øjenhøjde med medarbejderne. Og så spiser vi kage hver eneste gang, der er noget at fejre. Vi fejrer både vores sejre og de fejl, vi laver. For det er fejlene, vi lærer af, siger Dorte Zacho Martinsen.

Glad for siloer

Det var hendes tidligere svigerfar, Bent Martinsen, der i begyndelsen af 1960’erne blev så glad for at bygge siloer til tørring af sit korn, at han i 1965 etablerede BM Silo på gården på Morrevej uden for Tvis.

Bent Martinsens søn Claus og daværende svigerdatter Dorte trådte ind i virksomheden, hvor Claus blev direktør og Dorte sælger. I 2009 trak finanskrisen tæppet væk under virksomheden og Claus Martinsen havde brug for en pause som direktør. Han og revisoren bad Dorte, som på det tidspunkt lige var færdig med sin tredje barselsorlov, om at tage over.

– Jeg sagde ja til at prøve og gav mig selv tre måneder til at vende udviklingen, siger Dorte Zacho Martinsen, der først gav tøjlerne tilbage til Claus 11 år senere i 2020.

Kiggede alle i øjnene

Som noget af det første tilpassede hun produktionen til efterspørgslen og beholdt kun 17 af de daværende 38 medarbejdere.

– Her kiggede jeg alle i øjnene, og vi gav hinanden håndslag på, at vi kun kunne komme i mål ved fælles hjælp, siger Dorte Zacho Martinsen.

Og sådan har det været lige siden. I dag har BM Silo mere end 40 medarbejdere og eksporterer til op mod 38 lande. Dorte Zacho Martinsens ledelse bygger på tydelige mål og inddragelse af medarbejderne i de nødvendige forandringer undervejs, herunder massiv digitalisering og indførelse af robotter.

– Som mennesker er vi vanedyr og ikke meget for forandringer, som vi ikke forstår eller ligefrem frygter. Her er det vigtige at være tydelig omkring formålet med forandringerne og de fælles mål.

Styrker bundlinjen

Medarbejderne hos BM Silo tager hvert år to dage ud af kalenderen for at tale om, hvordan de sammen styrker bundlinjen. For de bløde ingredienser er ikke et mål, men et middel til at nå målet. Dagene bliver kaldt ”Fremtidsværkstedet”.

– Det handler ikke om, at vi skal være én stor familie. Vi er ikke venner, men kollegaer med et fælles mål om en solid bundlinje, for det er den, vi alle sammen lever af. For at nå den skal vi kende og forstå hinanden og trives med hinanden, siger Dorte Zacho.

Fremtidsværkstedet munder altid ud i nogle meget konkrete og jordnære forbedringer i produktionen. Aldrig i lange udredninger i tykke ringbind.

– En god strategiplan kan man jo lave på en halv time, hvis man strammer sig lidt an, siger Dorte Zacho Martinsen med et smil på læben.

Verdensmålene passer godt

Og så er hun stor fortaler for FN’s 17 Verdensmål, der ellers har ry for at være lidt ukonkrete.

– Samtlige verdensmål passer rigtig godt til det, vi laver i virksomheden. Og de er gode til at holde os nogle overordnede mål for øje, siger Dorte Zacho Martinsen og tilføjer, at dagsordenen med bæredygtighed og grøn omstilling er kommet for at blive.

– Vi kan lige så godt vænne os til, at vi skal aflægge regnskab for mere end blot den økonomiske bundlinje. Det bliver et stadig større krav, siger hun.

Selvom Dorte Zacho Martinsens ledelsesfilosofi er helt nede på jorden, er hun med i en række både lokale, regionale og landsdækkende bestyrelser i erhvervsorganisationer og i rådgivende udvalg for både styrelser og regeringer. Hun holder også internationale oplæg om ledelse og de mange bundlinjer i en virksomhed.

Nemt at implementere

– Alle steder arbejder jeg for, at vores arbejde skal være konkret og nemt at implementere i virksomhederne. Jeg vil gerne være med til at gøre en forskel, hvor jeg kan og gider ikke, hvis det kun bliver ved snakken, siger Dorte Zacho Martinsen og tilføjer, at især digitalisering, automatisering, e-commerce, uddannelse og tiltrækning af kvalificeret arbejdskraft og virksomheders sociale ansvar lægger hende allermest på sinde.

Derfor er det også helt naturligt, at BM Silo i nu snart seks år har arbejdet sammen med Tvis Skole om, at skolens elever fra 2. – 9. klasse hvert år er på flere virksomhedsbesøg, hvor de arbejder med fx matematik, engelsk eller biologi i praksis.

Hos BM Silo er 6. årgang hvert år forbi for at prøve ”matematik i hverdagen” både i produktionen, tegnestuen og i økonomiafdelingen.

– Vi har brug for ”kloge hænder” hele vejen rundt, og det arbejde begynder allerede i folkeskolen, siger hun.

Helt nyt kapitel

I efteråret 2021 overlader Claus Martinsen direktørposten til en ny direktør, og selv trækker Dorte Zacho Martinsen sig ud af den daglige drift i BM Silo for at starte et helt nyt kapitel som selvstændig virksomhedsrådgiver.

– Her i Midt- og Vestjylland er der rigtig mange ejerledere i små og mellemstore virksomheder, som kan have glæde af et 360 graders tjek med hjælp udefra enten med sparring, projektforløb eller bestyrelsesarbejde. Der er nogle personer, der har gjort en forskel for mig i mit liv. Nu vil jeg ud og betale lidt tilbage, siger Dorte Zacho Martinsen.

Det nye kapitel i hendes arbejdsliv begynder til december med firmaet SMV360º.