Det begyndte med en fyraftensøl og endte med en revolution i bryggeribranchen

Det begyndte med en fyraftensøl og endte med en revolution i bryggeribranchen

Efter 12 års udvikling af vandhydraulik gik Holstebro-virksomheden Hydract A/S på børsen for at skaffe 35 millioner kroner i aktiekapital. Børsen blev væltet og investorerne var mere end klar.

Da direktør og ejer Peter Espersen fra Hydract A/S i Holstebro i april 2021 lod virksomheden børsnotere på Nasdaq First North Growth Market Copenhagen var det hans håb – men bestemt ikke forventning – at kunne hente 35 millioner kroner til virksomheden i aktiekapital.

Virksomheden stod overfor at skulle skaffe kapital, og en af vejene var at gå på Børsen.

– Der ligger mange overvejelser bag en børsnotering, men vi valgte vejen fordi vi vidste, at mange almindelige aktionærer gerne vil investere i virksomheder med en grøn dagsorden. Og vi kunne godt lide tanken om at være en form for folkeaktie ved at komme bredt ud, siger Peter Espersen.

Det viste sig at være den helt rigtige vej

I løbet af kort tid stod 10.000 aktionærer klar til at købe aktier for mere end 350 millioner kroner, som de ville investere i Holstebro-virksomheden, der producerer ventiler med vandhydraulik til fx bryggerier.

Maksimumudbuddet blev overtegnet med 861 %. 3.500 aktionærer fik lov til at købe aktier for de udbudte 35 millioner kroner. Resten er historie og hårdt arbejde.

Store tanker men ingen tid

Historien begynder i 2008. Peter Espersen var dengang direktør i KM Rustfri A/S i Skive og sammen med bestyrelsesformanden drak han en fredags-øl på trappen i det gode sommervejr. De kom til at tale om vandhydraulik, som bestyrelsesformanden havde store tanker om, men ikke tid til at gøre mere ved.

– Han sagde, at hvis jeg havde lyst til at arbejde med ideen, så skulle jeg bare gå i gang, siger Peter Espersen, der med sin baggrund som ingeniør ikke kunne lade tanken ligge.

Det var tydeligvis en god idé at bruge vandhydraulik i stedet for trykluft, da energiforbruget ville være væsentlig lavere.

– Allerede dengang kunne jeg se, at vandhydraulik indiskutabelt var en god teknologi. Lige så indiskutabelt var det, at alle – som i alle – produktionsanlæg brugte trykluft, siger Peter Espersen og tilføjer, at andre tidligere havde eksperimenteret med vandhydraulik i moderne produktion uden stor succes.

KM Rustfri producerede i forvejen dele til ventiler, så det lå lige for at gå i gang.

Det er sjældent enkelt

Nu kommer det hårde arbejde ind i billedet. Det, der synes enkelt, er det sjældent. Mange gange stødte Peter Espersen og hans team ind i forhindringer. Blandt andet fordi, de komponenter de forventede var på markedet, ganske enkelt ikke var opfundet endnu. Derfor måtte Peter Espersen og teamet selv i gang med at opfinde og producere undervejs. Fem gange fik virksomheden støtte fra EU til dele af udviklingen.

– Hvis jeg havde vidst, hvad jeg ved i dag, så havde jeg ikke gjort det. Men nu står vi her, og det er rigtig godt, siger Peter Espersen.

Man kan også roligt kalde produktet for godt. Vandhydraulik bruger under 10 % energi i forhold til trykluft. Det grønne aspekt er åbenlyst, men finanskrisen gjorde Peter Espersen nervøs for, om det ville fortsætte.

– Jeg frygtede, at det grønne fokus ville fortage sig efter finanskrisen, fordi grønt fokus dengang af mange blev vurderet som et overskudsfænomen. Men det gik stik modsat, og vores teknologi passer 100 % ind i den grønne omstilling, der buldrer derudaf og bliver større dag for dag, siger Peter Espersen.

Jeg frygtede, at det grønne fokus ville fortage sig efter finanskrisen, fordi grønt fokus dengang af mange blev vurderet som et overskudsfænomen. Men det gik stik modsat og vores teknologi passer 100 % ind i den grønne omstilling, der buldrer derudaf og bliver større dag for dag.

Langt mere effektivt

På grund af en forbindelse til Carlsberg, fik Peter Espersen bryggeriet med til at afprøve teknologien. Succesen var overvældende.

Udover at bruge en brøkdel energi i forhold til trykluft, gør vandhydraulikken det også muligt for bryggerier at brygge langt mere effektivt end med traditionelle ventiler. Vandventilerne fra Hydract A/S er optimale til at blande væsker.

– Processer, der før tog flere uger på bryggerier, tager nu kun ganske få dage, fordi den med vores ventiler kan tilrettelægges anderledes, siger Peter Espersen.

Helt fra begyndelsen har Carlsberg været en af de store kunder for Hydract A/S, der kunne vælge at lade det fjerdestørste bryggeri i verden være den eneste kunde.

– Men det ønsker hverken vi eller Carlsberg. De ønsker blot at være foran konkurrenterne, så der er et kæmpepotentiale for os og vandhydraulikken de næste mange år, siger Peter Espersen og tilføjer, at alle, der arbejder med flydende væsker, kan profitere af at udskifte trykluft med vandhydraulik.

Arbejdskraften her i Midt- og Vestjylland er formidabel og vi har samtidig kunnet tiltrække medarbejdere fra både København og Aarhus.

Skyhøjt potentiale

De 35 millioner kroner i aktiekapital var straks i hus, og selvom potentialet er skyhøjt, har Peter Espersen tænkt sig at blive på jorden for at kunne følge med.

– De 3.500 aktionærer har med deres 35 millioner kroner givet os ro til at gøre de rigtige ting i den rigtige rækkefølge og opbygge en sund og stærk virksomhed, siger Peter Espersen, der i dag har ni ansatte i virksomheden i Holstebro.

Og Peter Espersen har bevidst valgt at etablere virksomheden i Vestjylland.

– Jeg har altid boet i Holstebro men har arbejdet alle mulige andre steder. Så da jeg etablerede Hydract i 2019, var jeg ikke i tvivl om, at det skulle være i Holstebro. Arbejdskraften her i Midt- og Vestjylland er formidabel, og vi har samtidig kunnet tiltrække medarbejdere fra både København og Aarhus. De er flyttet hertil fordi, de finder både virksomheden og området spændende, siger Peter Espersen.

 Og så er der i øvrigt lige den detalje i forhold til geografien, at Peter Espersen nyder at cykle på arbejde for første gang i sit arbejdsliv. Det er også en slags grøn omstilling.