Hjerl Hede

Museum vil være med til at løse højaktuelt samfundsproblem

Hvis udviklingen fortsætter som nu, vil der om ti år mangle 100.000 håndværkere i Danmark. Gennem projekt ”Modern Hands” vil Hjerl Hede udvikle helt nye værktøjer til at kickstarte unges interesse for at tage en håndværksuddannelse.

Danmark er funderet på godt håndværk, og det kulturhistoriske Museum Hjerl Hede ved Vinderup fortæller historien om de hænder og materialer, der gennem mange hundrede år har formet rammen om menneskers liv.

Men fremtiden er truet, for manglen på håndværkere trænger sig mere og mere på.

Med projektet ”Modern Hands” ønsker Hjerl Hede at være med til at genstarte interessen blandt unge for at tage en uddannelse som håndværker. Værktøjerne er fascination og glæden ved at skabe.

En stærk historie

- Håndværkerhistorien på Hjerl Hede er meget stærk, og vi tror på, at vi kan være med til at genskabe interessen for at blive faglært håndværker, siger Simon Egemose Kirk, der er arkitekt og projektleder for Modern Hands på frilandsmuseet.

- Vi vil tilbyde, at man kan ”gå til håndværk”, ligesom man kan gå til svømning eller ridning. Det handler om at lade børn og unge opleve, hvor fantastisk det er at kunne skabe noget med sine hænder, siger han.

En god håndværksuddannelse åbner for alvor mange døre, og det vil vi meget gerne være med til at sætte skarpt lys på.

Selv er Simon Egemose Kirk dybt fascineret af at se, hvordan 150 år gamle vinduer af kernetræ i museets huse stadig er kernesunde, og han mener at interessen for at blive håndværker netop kan blive kickstartet gennem fascination af mulighederne med godt håndværk.

- Vi har masser af fascinerende historier at fortælle om håndværk, og vi har rammerne til, at man selv kan få det i hænderne. Vi har enestående bygninger, hvor man kan se de helt grundlæggende teknikker på nært hold, vi har faciliteter til spisning, foredrag og overnatning. Det er alt det, vi skal have i spil, siger Simon Egemose Kirk.

Åbner alle døre

Af en eller anden grund er det at gå håndværker-vejen blevet lavstatus i samfundet, og mange unge vælger tilsyneladende gymnasiet, fordi de tror, at det åbner alle døre. Der mangler bare noget i den fortælling, mener Simon Egemose Kirk.

- En god håndværksuddannelse åbner for alvor mange døre, og det vil vi meget gerne være med til at sætte skarpt lys på. Det er et strukturelt problem, og vi skal være mange, der taler om det. Vi vil gerne være med til at styrke debatten, siger han.

Modern Hands stopper ikke ved at give børn og unge værktøj mellem hænderne. Museet vil også facilitere forløb for lærlinge på erhvervsskoler og efteruddannelser både for erfarne håndværkere og andre interesserede med mindre erfaring.

At det netop er et museum, der vil være med til at løse et problem i det moderne samfund, kan virke paradoksalt, men for Simon Egemose Kirk giver det rigtig god mening.

- Vi har mere end 100 års forståelse af håndværk, og i dag står byggebranchen overfor nogle udfordringer, som også var kendt tidligere. Knaphed af resourcer. Man måtte bruge det, man havde at gøre godt med. Det er derfor, vi ved vestkysten ser huse, der er bygget af strandede skibe, siger han.

Knapheden er her stadig

I en moderne verden er knapheden en anden men ikke mindre påtrængende. Og så rummer den samme sandhed: Vi må bygge af det, der giver bedst mening hele vejen rundt.

- Den bæredygtige dimension er enormt spændende, og den kan vi også være med til at formidle meget nærværende, siger Simon Egemose Kirk.

Nærvær er et helt centralt ord i Modern Hands. Også Hjerl Hedes helt almindelige gæster, der besøger museet en skøn sommerdag, skal opleve, at håndværk er fascinerende og meget mere end blot historie.

- Vi ved, at det især er mødre, der påvirker de unges valg af uddannelse. Vi vil ved de helt almindelige besøg på museet så små frø om, at håndværk kan være vejen til et godt liv med mange muligheder. Efter besøget kan familierne derhjemme fortsætte samtalen om mulighederne for at tage en uddannelse som håndværker, siger Simon Egemose Kirk.

I Kr. Himmelfartsferien i 2022 har Hjerl Hede forpremiere på det, der fra næste år skal udvikle sig til en ambitiøs to-dages festival for professionelle håndværkere. I år med titlen ”Håndværk til alle tider”.

Modern Hands er finansieret af den erhvervsfremmende fond Tietgen Fonden. •