Movino

Rene råvarer – ren afslapning

To brødre har succes med vin- og mad-koncept, der vender op og ned på forestillingerne om god mad. Her er det kunsten at gøre så lidt som muligt ved naturens gaver.

Når Nick Mogensen står i køkkenet i Movino Vinbutik og Spisested midt på gågaden i Holstebro, rækker han efter stjernerne. Ikke den slags stjerner, som kokke over hele verden ville give deres højre arm for at blive tildelt af Michelin.

Nogen tror, at man får mere vin i en flaske til 200 kroner i et supermarked end en flaske til samme pris hos os. Det gør man på ingen måder.

Tværtimod måske. Nick Mogensen stræber efter de stjernegode råvarer, som naturen frembringer hjulpet tålmodigt på vej af passionerede landmænd og producenter, der generation efter generation har givet deres liv for at frembringe det ypperste til spisebordet. Lyder det højtflyvende? Det er det ikke.

Udfordrer det eksisterende

Sammen med sin bror, Oliver Mogensen, åbnede Nick Mogensen i efteråret 2020 Movino i Nørregade i Holstebro efter et par år at have drevet Vedersø Klit Badehotel ved Vesterhavet. Brødrene, der er 26 og 33 år, har rødder i både Vejle og Viborg. Det naturlige valg for en butik og et spisested, der tør udfordre det eksisterende, ville mange nok mene ville være i Østdanmark. Blot for en sikkerheds skyld. Større kundegrundlag og den slags.

- Når folk spørger os, hvorfor ikke Aarhus, spørger vi altid tilbage, hvorfor ikke Holstebro? Der findes ikke noget som Movino i Aarhus. Vi synes, det er sjovt at tiltrække gæster fra store dele af Jylland til Holstebro i stedet for den anden vej, siger Nick Mogensen.

- Vi skal passe på, at vi ikke kun gør de helt store byer attraktive. Mange lidt mindre byer har også meget at byde på, hvis vi bare hjælper det lidt på vej. Mange unge vil gerne flytte tilbage til rødderne, tættere på familien og naturen og et tempo, der er til at holde ud, siger han.

Tager kundernes smag alvorligt

Mens det er Nick Mogensen, der falder i svime over en kurv fyldt med friske tomater eller spansk sortfodsskinke i køkkenet og alene overvejer, hvor lidt han kan gøre ved råvarerne inden serveringen, er det Oliver Mogensen, der vejleder kunderne omkring vin både i spisestedet og vinbutikken, der ligger i samme lokale.

- Vores vigtigste mission er nok at tage vinens kvalitet og kunderne og deres smag alvorligt. Vi lærer dem at kende, og vi præsenterer dem gerne for noget, der åbner for nye vinoplevelser, siger Oliver Mogensen.

Vi skal passe på, at vi ikke kun gør de helt store byer attraktive. Mange lidt mindre byer, har også meget at byde på, hvis vi bare hjælper det lidt på vej.

- Nogen tror, at man får mere vin i en flaske til 200 kroner i et supermarked end en flaske til samme pris hos os. Det gør man på ingen måder, siger Oliver Mogensen og tilføjer, at man hos Movino får god vejledning og mulighed for at smage vinen på forhånd, inden man køber stort ind.

Movino har eneforhandling i Holstebro af alle de 1000 forskellige vine på hylderne, og som gæst i restauranten er der nærmest frit valg på alle hylder.

- Vi sporer os ind på kundernes smag og til selskaber behøver alle ikke drikke det samme. Det gør også noget ved oplevelsen, siger Oliver Mogensen.

Den helt særlige stemning

Brødrene Mogensens interesse for god mad og vin i afslappet selskab kommer ikke helt fra fremmede.

Deres mor stammer fra Pfalz i det sydvestlige Tyskland tæt på Alsace i Frankrig. Her oplevede brødrene allerede som børn den helt særlige stemning på små lokale spisesteder, hvor god mad og vin var – og er – en selvfølge.

Senere har Gordon Ramsays læremester, Marco Pierre White været en af de store inspirationskilder for Nick og Oliver.

At Marco Pierre White tilfældigvis var den første britiske kok, som fik tre Michelin-stjerner, rokker ikke ved brødrenes begejstring for ham.

- I dag hylder Michelin de kokke, der kan få et jordbær til at ligne en øh, guitar… Tidligere hyldede Michelin det helt enkle og ærlige. Og det er såmænd bare det, vi stadig gør, siger Nick Mogensen og tilføjer, at det enkle i øvrigt bliver mere og mere moderne.

- Overflodssamfundet er ikke så cool længere. Vi smider utrolig lidt mad ud, og når vores hjemmelavede ravioli slipper op, så laver vi noget andet godt, siger han.

Mange erhvervsnetværk bruger Movino til medlemsarrangementer ligesom vinbaren og spisestedet er åbent for selskaber og temaaftener det meste af ugen. Fredag og lørdag byder på ala carte. På den afslappede måde. •