Nortvig // Notion

Nortvig bygger for de største

For et årti siden brugte Thomas Nortvig og hans virksomhed mest energi på renovering af gamle lejligheder og villaer. I år afleverer Nortvig 255 lejligheder på Bjarke Ingels-byggeriet AARhus i Aarhus.

Siden november 2017 har A/S Nortvig været underentreprenør for MT Højgaard på det ikoniske havnebyggeri AARhus i Aarhus. Konstruktionen gør, at hver eneste lejlighed er unik. Desuden er deadlinen på byggeriet stram, så det har krævet optimal planlægning for det store hold tømrere.

»Det er et meget specielt og lærerigt byggeri. Vi har aldrig før haft så mange folk på en opgave, så vi har hentet meget tid ved at planlægge og justere undervejs. Snart skal vi også evaluere hele projektet. Det bruger vi meget energi på, så erfaringerne ikke går tabt,« siger Thomas Nortvig.

Han og de nu 70 ansatte har samlet mange erfaringer inden for tømrerentreprise – det ene af Nortvigs tre forretningsben – de seneste år. Thomas Nortvig har selv begået sin del fejl og oprettet Nortvigs egne lærlingekurser for at spare nye folk i faget for de samme oplevelser.

Tømrer-lærlinge skal tage en praktisk prøve for at komme i lære hos Nortvig. Herefter følger kurset, som både består af praktik og teori. Thomas Nortvig har ikke noget at udsætte på Learnmark Horsens. Han vil bare sikre sig de mest motiverede lærlinge og hjælpe dem til at blive endnu bedre.

»Vi vil give dem et solidt fundament for fremtiden. Her får man ikke lov til at loppe den af. Når de er udlært, tager vi også en snak om, hvad deres mål er for de næste par år. Der er kæmpe fordele i at videreuddanne sig og mulighed for at blive for eksempel formand eller byggeleder. Så jeg vil meget gerne have, at både vores lærlinge og svende gør det,« siger han.

Vækst i elementbyggeri og service

Under finanskrisen begyndte Thomas Nortvig at undersøge potentialet i at bygge færdige tagkassetter, kviste samt inder- og ydervægge på værkstedet, så de er lige til at sætte op og sparer en masse tid på byggepladsen. Det forretningsben har udviklet sig så meget, at det i dag ligger i sin egen fabrikshal en lille køretur fra kontoret.

Elementfabrikken har tidligere leveret en elevfløj i to etager til Vrigsted Efterskole og er nu i gang med at levere endnu én. Nortvigs elementer er blandt andet også blevet til 10 parcelhuse i Borup, taghuse på toppen af københavnske boligblokke og færgeterminalen på Samsø. I øjeblikket arbejder A/S Nortvig på at bygge i tre etager med træ-elementer.

Vores vigtigste opgave er at sørge for, at vi tilpasser os i tide

Målet for A/S Nortvig er ikke at blive totalentreprenør på byggeprojekter i Bjarke Ingels-skala. Thomas Nortvig har det fint med at være underleverandør for de store totalentreprenører. Men når opgaverne er for små til hans store kunder, vil A/S Nortvig gerne løse dem i både hoved- og totalentreprise.

Thomas Nortvig vil gerne have 100 ansatte en dag. Væksten skal komme fra alle tre dele af forretningen; tømrerentre-prisen, elementfabrikken og serviceafdelingen – hvor tømrersvendene udfører mindre opgaver for private. Men den skal primært komme fra de to sidste ben. Han har også lagt planer for, hvordan Nortvig A/S kommer helskindet igennem det næste dyk i byggebranchen, men dem vil han ikke løfte sløret
meget for.

»Vores vigtigste opgave er at sørge for, at vi tilpasser os i tide,« siger han. 

 

Livet er mere end dit arbejde

Thomas Nortvig har haft fuld fart på med renovering og nybyggeri siden 2003. I dag sørger han for at holde mere fri og være sammen med sine døtre og sin kommende hustru.

Den ét år gamle schæferhund Civaz byder gæster velkomne hos A/S Nortvig. Dens muntre personlighed er gengivet på flere børnetegninger på de to kontorer ved siden af chefens eget. Her kan man finde Thomas Nortvigs to døtre om eftermiddagen i de uger, hvor de bor hos ham.

»De kan godt lide at hjælpe mig med småting, når de er her. De må også gerne lege, men jeg vil gerne lære dem, at der er pligter her på kontoret,« siger Thomas Nortvig.

De fleste selvstændige vil nok kunne genkende, at det er svært at slippe arbejdet. Sådan var det også for Thomas Nortvig i mange år. Som ejer af et hastigt voksende tømrerfirma er der altid nok at se til. Men i dag holder han alligevel mere fri, når han har sine piger. I de uger, hvor pigerne bor hos deres mor, bruger han til gengæld mere tid på arbejdet.

Han har indset, at det ikke gavner virksomheden, at han er efter sine ansatte, så snart han opdager en fejl. Erfaringen viser, at hans medarbejdere er dygtige nok til selv at opdage og udbedre langt de fleste fejl, før de vokser sig store. Det har også givet ham roen til at holde mere fri.

»Vi skal huske, at det også er vigtigt at tænke på og snakke om andet end sit arbejde. Jeg har givet en lille smule slip og prioriterer min fritid mere. Når jeg trækker mig lidt væk fra virksomheden, giver det mine folk ro til at tage egne beslutninger. Og jeg kan få nye ideer til A/S Nortvig, som jeg ellers ikke havde fået,« siger han.