Byens Hotel // Notion

Jørgensens Hotel skal være hele Horsens’ hotel og drop in-sted

Vi går gennem porten fra Søndergade i Horsens til gården bag Jørgensens Hotel. Alle vegne er der håndværkere i gang. Byggematerialer, afdækning, malerspande og stiger danner en forhindringsbane. Vi bevæger os igennem, mens vi forsøger at undgå at gå i vejen for nogen.

»Hej, vi leder efter Christian Deijenberg, ved du hvor han er?«, spørger vi en af håndværkerne. Han kigger sig lidt omkring, mens han trækker let på skuldrene. »Jeg så ham tidligere ved hovedindgangen, måske er han stadig der,« svarer han.

Vi fortsætter i retningen af hotellets hovedindgang. Men inden vi når så langt, får vi øje på Christian Deijenberg. I en af hotellets stuer står han med en mappe under armen og kigger op i loftet. Efterhånden som vi kommer nærmere, kan vi se, at han taler med en kvindelig maler, der er kravlet op under loftet. Med sirlige penselstrøg maler hun på det store loftsmaleri. Vi lader blikket vandre rundt i rummet, hvor stukloftet, krummelurerne og de betagende udsmykninger i guld straks sender os et par hundrede år tilbage i tiden og minder os om den historie, bygningen rummer. Christian Deijenberg får øje på os: »Hej! Velkommen til. Nu skal I få en rundvisning,« siger han og hiver os med ét tilbage til nuet. »Tak. Det har vi glædet os til.«

Byens hotel // Notion

Forsinket af fortiden

Dette forår har renoveringen af Jørgensens Hotel på Søndergade 17 i Horsens været i gang i mere end to år. To gange har Casa A/S, der ejer bygningerne og står for renoveringen, udskudt genåbningen af hotellet.

»For nyligt fandt vi en olietank på 22.000 liter, som ingen anede var der. Og da vi gravede halvanden meter ned i jorden inde i det gamle palæ og i baggården, kom Kulturstyrelsen herud og kiggede med. Så fandt de et fingerbøl og nogle sølvmønter, som de skulle bruge tid på at undersøge. Og så går alt jo i stå. I virkeligheden er selve renoveringen ikke den største udfordring – det er nærmere, når tidsplanen skrider,« siger hoteldirektør Christian Deijenberg.

Lichtenberg-palæet, der har facade ud mod Søndergade, er den ældste del af Jørgensens Hotel. Palæet blev opført i 1744 og er i dag en fredet bygning. Det sætter særlige krav til, hvad man må, når man renoverer.

Tæt på målstregen

På rundvisningen får vi hurtigt en fornemmelse af, hvordan resultatet af renoveringen bliver. Men der er stadig arbejde, der skal gøres, før målet er nået. »Der er gang i mange ting lige nu. Jeg kalder det organiseret kaos,« griner Christian Deijenberg, der bruger de fleste af døgnets timer på at få de sidste ting på plads til åbningen:

»I begyndelsen af renoveringen koncentrerede vi os om »de store penselstrøg«. Vi gravede store huller i gulvet og rensede gammel maling af stuklofterne – den slags. Nu er slutspurten sat ind, og vi skal have styr på alt fra møbler, service, uniformer, teknik og ikke mindst personalet,« fortsætter han.

Nænsom renovering

Intet har været overladt til tilfældighederne i renoveringsprocessen. Alle valg er truffet med udgangspunkt i eksperters viden og undersøgelser af, hvordan hotellet så ud, da det blev opført i 1744 – det gælder både ude og inde. Særligt palæets lofter har krævet både tid og håndværk at restaurere og genskabe, som de var oprindeligt.

»Loftsmalerierne er fra 1744, men gennem årene har man malet lofterne over med lak for at skjule dem – i stedet for at reparere på dem. Nu har vi taget alle lag af og fundet det originale maleri frem, som vores dygtige malere er ved at justere. Det er et imponerende håndværk, som tager tid,« fortæller Christian Deijenberg, der anerkender Casas evne og vilje til at renovere hotellet med respekt for fortiden. »Casa har hentet hjælp fra to italienske specialister, Caterina Manisco og Stefano Lucá, der bl.a. har arbejdet for Vatikanmuseet og Hotel Ritz i Paris. Sammen med dygtige lokale håndværkere sikrer de, at husets oprindelige stilarter bevares,« siger han.

Byens hotel // Notion

En investering i byen

Ifølge Christian Deijenberg er investeringen og renoveringen af Jørgensens Hotel et udtryk for, at Casa vil Horsens. De investerer for at bevare. Målet er, at hotellet, i højere grad end tidligere, skal være en del af Horsens’ og borgernes dagligdag.

»Som hotelmand er det et fantastisk projekt at være med i. Men jeg har aldrig set eller hørt om noget lignende projekt,« siger han og uddyber:

»På relativt kort tid ville man kunne opføre et splinternyt hotel med måske 400-600 værelser. Men det gjorde man ikke. I stedet har Casa investeret et stort millionbeløb i at renovere en fredet bygning – med bare 59 værelser. Set i dét perspektiv er det tydeligt for mig, at hele holdet bag Jørgensens Hotel ønsker at give byen og borgerne en gave. Og resultatet bliver noget, som alle kommer til at få glæde af.«

Et moderne hotel i historiske rammer

Når Jørgensens Hotel genåbner, vil det være tydeligt, at det ikke kun er hotellet, der har fået et løft. Hotellets nye forpagtere og hoteldirektør, Christian Deijenberg, har lagt en ny strategi for hotellet.

»Mange tror, at hoteller er til for de gæster, der kommer som turister eller forretningsrejsende. Det er en opfattelse, vi vil gøre op med. Jørgensens Hotel skal være et sted, hvor du sætter dig ind med din laptop og får en kop kaffe, spiser en god middag i restauranten eller nyder et glas vin og lidt tapas, inden du går i teatret. Hotellet er til for alle,« understreger Christian Deijenberg.

Palæets stuer, der vender ud mod Søndergade, bliver til et indbydende loungeområde med bløde møbler og en hyggelig atmos-fære. Og som det første hotel i Danmark får Jørgensens Hotel sin egen vinhandel, der kommer til at ligge i forbindelse med stueetagens vinbar. Forpladsen på Søndergade og gården bag hotellet bliver begge forvandlet til hyggelige miljøer med udeservering.

Vi har gjort os umage for at fastholde og overføre både atmosfære og stil fra palæet til salene.

Fødselsdage og forretningsmøder

Som et led i renoveringen er baghusets fest- og konferencelokaler også blevet renoveret og opgraderet. »Vi har gjort os umage for at fastholde og overføre både atmosfære og stil fra palæet til salene. Når du kommer her for at holde konference eller møder, har du alt, du skal bruge her. Faciliteterne er helt i top – med det bedste AV-udstyr, der findes på markedet. Og omvendt: Når du kommer her for at fejre bryllup eller konfirmation, vil du ikke bemærke alt det moderne udstyr, som vi kan gemme væk oppe i loftet. Så kan du bare nyde din fest og den herskabelige atmosfære,« siger hoteldirektøren.

Åbning med fest og taler

Nu er dagene inden den store genåbning talte. Den ultimative slutspurt er sat ind – før Christian Deijenberg og hotellets personale byder de første gæster velkommen midt i marts.

»Jeg har været en del af det her projekt i halvandet år nu, og jeg glæder mig helt afsindigt til at byde byens borgere og gæster indenfor,« siger han og fortæller om åbningen, der kommer til at foregå over et par festlige dage:

»Den 15. marts har vi den officielle åbning med Borgmesteren, Casa og hotellets forpagter Mads Hylleholt Bøttger, der holder taler og byder alle interesserede velkommen indenfor. Tirsdag den 17. har vi første åbningsdag for gæster. Og så er vi i gang.«

Kender du historien?

Ejendommen på Søndergade 19 i Horsens hedder Lichtenbergs palæ. Det blev opført i 1744 for den lokale matador Lichtenberg. Siden 1813 har bygningen fungeret som gæst­giveri og hotel under skiftende ejere. I 1819 grundlagde gæstgiver Kjeld Thomasen Kjeldsen en vinhandel i kælderen under palæet. Vinhandlen blev overtaget af Ewald Eyde i 1819 og bestod som sådan frem til slutningen af 70’erne, hvor kælderen blev omdannet til værtshus og restaurant. 

Anders Jørgensen overtager gæstgiveriet i 1843 og lægger navn til bygningens fremtidige navn: Jørgensens Hotel. Det var også Anders Jørgensen, der byggede til og opførte den bagerste del af bygningen. 

I 1993 overtog Anne Kathrine Koed Jørgensen hotellet, som hun i 2008 sælger videre til stifter og ejer af ejendomsselskabet Casa A/S, Michael Mortensen, der stadig ejer den historiske bygning. Siden har hotellet haft forskellige forpagtere – senest Drago Milicic, der i 2018 måtte erklære hotellet konkurs. 

Samme år besluttede Casa A/S at gennemføre renoveringen af det historiske hotel i samarbejde med hotellets nuværende forpagtere, Claus Fribo og Mads Hylleholt Bøttger, der sammen har stiftet driftsselskabet Byens Hotel. De er begge kendt for Dragsholm Slot, der har Michelin-status, og restaurant-, bar-, og café-konceptet Brdr. Price. 

Byens Hotel er et såkaldt masterbrand, som Jørgensens Hotel hører ind under. Planen er at der med tiden skal komme flere hoteller under dén paraply.

Book din næste fest ellerovernatning her:

Tlf: 38 40 17 44

info@jorgensens-hotel.dk

www.jorgensens-hotel.dk