Mark Le Fêvre

Du skal ikke udsætte det, du brænder for. Du skal komme i gang.

Mark Le Fêvre har drømt om at stå på en scene og underholde, siden han var barn. Men det tog ham mange år, før han tillod sig selv at forfølge drømmen og gøre det til sin levevej. I 2021 tager han på turné med sit nye one-man-show: Heldig.

Komikeren, Mark Le Fêvre, voksede op i Horsens-forstaden Stensballe. Han var en ekstremt genert dreng, men når han indtog scenen, kunne alt lade sig gøre. Han var i sit es, når han fik klassekammeraterne til at grine, og når publikums øjne var rettet mod ham. Han vidste, at han ville gøre scenen til sin arbejdsplads, men han valgte alligevel at gå uddannelsesvejen.

I gymnasiet fokuserede han så meget på det boglige, at han ikke engang mente, der var plads til at deltage i skolemusicalen i 1.g: »Nej, nu var det bøgerne, det handlede om,« siger han stålfast – måske mest for at overbevise sig selv.

»Men jeg så musicalen, og jeg var rasende(!) … over, at jeg ikke var med,« smiler Mark Le Fêvre, der to år senere fik rollen som »fortæller«, da en ny skoleforestilling skulle sættes op. Dét skulle han ikke gå glip af igen.

Aarhus smilte til Mark

Årene efter gymnasiet kæmpede Mark med at få fodfæste. Han flyttede fra Horsens til Aarhus for at læse på universitetet. Men tingene var ikke, som de skulle være.

»Jeg havde det som om, jeg svømmede rundt i et stort hav, men jeg kunne ikke se havnen. Det var nogle frustrerende, nærmest deprimerede år,« siger han og fortsætter – nu i et mere opløftet stemmeleje:

»Men heldigvis er Aarhus en fantastisk standup-by«.

mark le fevre

Sendte en afgørende mail

En god ven fra standup-miljøet i Aarhus gav Mark en mailadresse, hvor han kunne tilmelde sig et open mic-arrangement.

»Det er det mest angstprovokerende, jeg nogensinde har gjort – altså at sende den mail. Da jeg trykkede »send«, reagerede min krop fuldstændig vanvittigt. Jeg rystede, og mine negle blev blå. Der var virkelig noget på spil,« siger Mark.

Arrangementet var en tirsdag aften på Café Smagløs i Aarhus.

Det gik forrygende.

»Jeg husker det meget tydeligt. Dér følte jeg mig hjemme. Brikkerne faldt ligesom på plads. Efter showet forsøgte jeg at spille cool og talte lidt med de andre, der havde optrådt. Men så snart jeg var ude og havde rundet det første hjørne, sprang jeg op i luften, fægtede med arme og ben. Det var bare; »YES – nu er jeg i gang.««

De følgende fire år optrådte Mark uafbrudt. Der gik ikke én uge, uden han var ude og optræde og prøve sit materiale af.

mark le fevre

Kræft-joke blev til virkelighed

I 2019 udkom Mark med sit første one-man-show »Bøvl«, der for alvor var med til at slå hans navn fast i stand-up-verdenen. Hans karriere buldrede derudaf, og han var på rette vej. I showet gjorde han blandt andet op med sin angst for at blive syg. Men kort efter showet blev vist på TV, fik han en nedslående melding fra sin læge, der havde fundet tegn på kræft i et modermærke på hans baghoved.

»Det var et håbløst eksempel på skæbnens ironi. Jeg havde lige lavet et show, hvor jeg snakkede om at være bekymret for at få kræft. Hele showets morale var, at ni ud af ti gange bliver de største bekymringer ikke til virkelighed – og så sker det der. Mennesket i mig var rædselsslagent. Men komikeren i mig var imponeret over timingen,« siger Mark.

Mange bekymringer og en operation senere blev Mark erklæret rask, men forløbet havde gjort indtryk.

»Sammenlignet med andre er jeg sluppet enormt heldigt fra mit møde med kræft. Men jeg fik en alvorlig påmindelse om, at; »jeg kan dø af det her« – og det er klart, det sætter tingene i perspektiv,« siger han.

Heldig

I efteråret 2021 tager Mark på turné med sit nye one-man-show »Heldig«. Titlen og showet hænger tæt sammen med oplevelsen og de tanker, der opstod i tiden efter operationen.

»Det er helt klart en motor for showet. Altså det er ikke fordi, jeg er »frelst« nu. Det er ikke et patetisk show – det er sjovt,« understreger han med et smil og uddyber:

»Nogle har en meget romantisk forestilling om, hvordan livets store problemer pludselig virker små efter sådan et forløb – og dén opfattelse vil jeg gerne punktere en lille smule. Og nårh ja, så gør det da ikke noget, hvis det er held, der forfølger mig efter showet denne gang.«

Mark har – særligt de seneste år – bevist, at han ikke vil lade sin frygt eller bekymringer hindre ham i at gå efter drømmene.

Det der med at overtænke ting, det er bare en del af mig. Jeg er bekymret over mange ting. Men det er ikke et argument for at holde op. Tværtimod er det min drivkraft. Standup er som narko for mig. Jeg føler ikke, jeg har noget valg. Dét skal jeg bare.

Det er aldrig for sent

For Mark er det passionen for at underholde, der fylder hans liv og hverdag. Sådan har det været siden den dag, han overgav sig til at forfølge sin drøm.

»Min branche kan være økonomisk glimrende at befinde sig i. Men det er ikke det, der driver værket. Dem, der har været i det for pengene, er blevet ædt op. Hvis jeg vandt 50 millioner i morgen, ville jeg stadig optræde,« siger han og kommer med en opfordring: 

»Jeg tror mange ville have glæde af at overveje, om de laver det, de virkelig drømmer om: Medmindre du drømmer om en karriere inden for elitesport, så tror jeg ikke, der er en udløbsdato på, hvornår din drøm skal gå i opfyldelse. Så kan det godt være, du må undvære lidt på lønsedlen – men det er sikkert det værd. Og det er aldrig for sent.«

Mark har brugt corona-tiden på at skrive en masse og ser nu frem til igen at stå foran sit publikum.

»Det har været stinkende ubehageligt ikke at optræde og prøve mit materiale af. Nu skal vi bare have styr på corona-situationen – og så er jeg en af dem, der stormer ud og suger kultur til mig igen. Kulturen er vigtig for os alle sammen, og dén må vi ikke nedprioritere.«