moneypenny

Kvinder kan (også) investere

Hvad har lyserøde nuancer, omsorgsfuld sparring og facebookgrupper med investeringer og aktier at gøre? ALT. Sådan lyder svaret i hvert fald, når du spørger Linnéa Schmidt og Ann-Christina Lykke (AC) – de to powerkvinder bag virksomheden Moneypenny & More.

Måske ved du ikke, hvad du har tilfælles med en analytisk stærk kræftforsker fra Sverige og en kreativ art director med eget reklamebureau.

Men her er et bud:

Du har, som udgangspunkt, ingen erfaring med at handle med aktier. Og når snakken går på investeringer og økonomi, træder du et skridt tilbage, mens du fremstammer noget i retningen af; »njarhj – det er ikke liiiige noget for mig«.

Men sådan behøver det ikke at være!

Og sådan er det heller ikke (længere) for de to iværksættere Linnéa og AC, der er godt på vej til at gøre investeringer og rådgivning til deres levevej med virksomheden Moneypenny & More.

Fra lønmodtager til iværksætter og aktiehaj

AC er uddannet mediekoordinator og har arbejdet som art director på forskellige Aarhus-bureauer i 16 år. Allerede da hun læste, startede hun sit eget bureau A FAIR AGENCY, som hun drev ved siden af sit fuldtidsjob. Gennem mange år drømte hun om at drive sin egen virksomhed på fuld tid. Og for knap fem år siden var hun endelig klar til at tage springet: Hun sagde sit job op for at bruge tiden på at udvikle sin egen forretning. Men hun var splittet, for hun følte også en trang til at skifte branche og give sig i kast med noget nyt.

I tiden efter hun gik selvstændig, gav hun sig selv tid og ro til at forme og udvikle sin virksomhed – men uden rigtig at fortælle omverdenen om det. For samtidig var der en hobby, der stjal mere og mere af AC’s tid og opmærksomhed. I 2008 investerede hun for første gang. Det var lidt af et tilfælde, for AC var overbevist om, at investeringer var forbeholdt store firmaer med masser af penge eller meget rige, ældre herrer – ikke almindelige, private mennesker.

»Jeg kendte ingen, der investerede. Men jeg valgte at sætte nogle penge i en Danske Bank-aktie, som jeg solgte igen kort tid efter – og som jeg tjente rigtig godt på. Jeg oplevede, hvordan de penge, jeg havde tjent én gang, kunne tjene penge til mig igen. Jeg tænkte; »dét må jeg vide noget mere om«,« siger AC, der endte med at bruge halvandet år på at daytrade.

Fri for økonomisk angst

Linnéa Schmidt er født i Sverige men flyttede til Danmark i 2015. Hun er uddannet farmaceut og ph.d inden for medicin og arbejder til daglig på Aalborg Universitetshospital, hvor hun forsker i kræft. Linnéas vej ind i investeringsverdenen begyndte, da hun for første gang skulle investere i en lejlighed i Aarhus sammen med sin kæreste.

»Det skulle være en god oplevelse! Men jeg blev ramt af det, jeg kalder »økonomisk angst«. Jeg var ikke tryg ved at skulle låne så mange penge i banken – uden helt at forstå systemerne bag. Og der besluttede jeg mig for at sætte mig ind i tingene og få styr på det,« siger Linnéa, der også hurtigt fik smag for at investere.

»I 2015 havde jeg 100.000 kr. på min opsparing. I dag har jeg 500.000 kr., og mit mål er at have 1.000.000 kr. inden for de kommende fem år. Jeg vil opnå økonomisk frihed – sådan at jeg er fri til at arbejde med det, jeg har lyst til,« siger hun.

moneypenny

Hånet i mandsdominerede netværk

Efterhånden som både AC og Linnéas indsigt og erfaring med aktiehandel og investeringer voksede, følte de et behov for at sparring og fællesskab med andre med samme interesse. De opsøgte begge viden ved at læse meget og lytte til podcasts – men de savnede stadig sparring. AC anmodede om medlemskab i forskellige investeringsgrupper på Facebook.

»Jeg stillede to spørgsmål i grupperne. Og gjorde det så aldrig igen. Tonen var hård, nedværdigende og ubehjælpsom. Jeg var havnet i en mandsdomineret verden, hvor behovet for at fremhæve egen vinding var større end at dele og sparre. Men det var ikke kun mine opslag, der blev hånet – sådan var det generelt i de fora. Og hvis det er sådan, du bliver mødt, så er det ikke så mærkeligt, at mange kvinder bakker ud og tænker; »det er ikke en verden for mig«,«siger AC.

Men oplevelsen fik hende ikke til at stoppe. Hun fortsatte sin jagt på sparring og netværk. AC og Linnéa mødte hinanden på en investeringscafé, hvor en gruppe kvinder mødtes for at tale økonomi, aktier og investeringer. Det var Linnéa, der var arrangør. De to kvinder faldt hurtigt i hak og etablerede deres fælles virksomhed.

Mænd ingen adgang

Linnéa, der også havde savnet sparring og gode netværk, oprettede i 2016 Facebook-gruppen »Moneypenny – Kvinder som investerer«, som hun stadig administrerer – nu sammen med AC.

»Mit mål med at oprette gruppen var at skabe en platform, hvor kvinder mødes online og til events eller investeringscaféer for at snakke og sparre omkring alt, som handler om

privatøkonomi og investering. Målet er at få flere kvinder til at forstå og tage ansvar for deres økonomi. For det føles godt og giver selvtillid, når man har styr på det og har ordforrådet til at tale med andre om det – og selvfølgelig også, når man ser sin formue blive til mere,« siger Linnéa, der selv syntes, at økonomi var tørt og kedeligt, indtil hun selv begyndte at investere.

I dag har deres Facebookgruppe over 37.000 medlemmer, og hver dag bliver der slået knap 100 nye opslag op i gruppen, hvor medlemmerne stiller hinanden spørgsmål og får den sparring, de søger.

»Der er en god tone i gruppen. Og alle spørgsmål bliver taget godt imod. Vi får jævnligt henvendelser fra mænd, der ikke kan forstå, at de ikke kan blive en del af gruppen. Men der er en god grund til, at vi kun henvender os til kvinder,« siger AC og fortsætter:

»De fleste kvinder lærer bedre i fællesskaber, når vi videndeler og løfter hinanden. I de netværk jeg har været med i, har jeg aldrig oplevet mænd heppe på hinanden. Du ser ikke en mand skrive; »jubiii … nu har jeg investeret i en aktie for første gang!«.

Og du ser slet ikke et kommentarspor, hvor andre mænd skriver:

»Fedt, godt gået – vi hepper på dig«. Det er dét, kvinder kan.«

Lyserøde nuancer og hyggesokker

For at nå målet om at få flere kvinder til at interessere sig for investeringer, har det været vigtigt for Linnéa og AC at skabe et univers, der taler til kvinder.

»Min kreativitet og erfaring fra reklamebranchen og Linnéas analytiske tilgang og forkærlighed for grafer er det perfekte match. Linnéa elsker at dykke ned i tallene og researche, og jeg elsker at få graferne til at se visuelt pæne ud,« smiler AC.

»Vores website, blog, foredrag og univers understreger vores pointe om, at investering og økonomi ikke kun er for mænd i blå jakkesæt. Vi taler og skriver om tingene i et sprog, som alle kan forstå – og vi bruger billeder af os selv, der sidder i sofaen eller i sommerhuset med hyggesokker på, mens vi handler og investerer – for det er sådan virkeligheden er. Og hvis vi kan, så kan alle kvinder,« siger Linnéa.

I dag driver Linnéa og AC virksomheden Moneypenny & More ved siden af deres daglige job og forpligtelser. Men sammen arbejder de for at gøre investeringer og rådgivning til kvinder til deres levevej. I foråret 2021 lancerer de et online kursus og ser frem til, at de igen kan mødes i netværk og afholde flere af deres populære foredrag.