NOTION Palsgaard

Palsgaard værner om fortiden og investerer i fremtiden

Det er 101 år siden, at Palsgaard A/S blev etableret på den naturskønne Juelsmindehalvø ikke langt fra Horsens. Siden dengang har virksomheden udviklet sig fra en klassisk land- og skovbrugsvirksomhed til en højteknologisk fødevarevirksomhed, der beskæftiger mere end 570 medarbejdere i 17 lande verden over. Udviklingen i produktionen og størrelsen på virksomheden er til at få øje på, men ønsket om at være en god arbejdsplads og bidrage positivt til omgivelserne er uforandret 

280 portrætter på væggen vidner om, at Palsgaard er en arbejdsplads, som medarbejderne har lyst til at være en del af gennem mange år. Hvert portræt markerer nemlig, at medarbejderen har været ansat i 25 år eller mere. Og når COVID-19 ikke længere forhindrer det, genoptager Palsgaard deres faste tradition, hvor alle samles til morgenbrød, medaljer og gratialer til alle 25-, 40- og 50-års jubilarerne. Hos Palsgaard sker det ca. hver anden måned. 

»Vi gør meget for at være en god arbejdsplads og har også ry for at være det. Mange gange er det højt specialiserede medarbejdere, vi har brug for, og så kan det være vanskeligt at finde dem – men når vi finder dem, har vi heldigvis også tit held med at tiltrække dem og fastholde dem. I øjeblikket ansætter vi mange nye medarbejdere, fordi vi vokser og har brug for flere hænder,« siger Anders Brix, som er koncerndirektør i Schou-Fondet, der ejer Palsgaard A/S. 

Investerer og fordobler produktionen

Med en investering på 750 millioner kroner fordobler Palsgaard i øjeblikket deres produktionskapacitet. En ny lagerbygning står snart færdig, mens en stor hal og et ca. 40 meter højt spraytårn stadig er i projekterings- og lokalplansfasen. 

»300 millioner mennesker verden over spiser hver dag fødevarer, som vores emulgatorer er en del af. Og det tal kommer til at stige i fremtiden, fordi flere mennesker på kloden bliver økonomisk bedre stillet – og i højere grad køber deres fødevareprodukter i supermarkedet,« forklarer Anders Brix og fortsætter: 

»Men vi udnytter vores produktionsfaciliteter til fulde i dag, så vi kan ikke udvide produktionen yderligere – uden at udvide vores faciliteter.« 

»Det tog os 100 år at komme hertil, men udviklingen sker hurtigt, så vi forventer ikke, at det tager mere end 10 år fra nu, før efterspørgslen kræver, at vi producerer det dobbelte – og det er dét, vi forbereder os på,« tilføjer Palsgaards CEO, Jacob Thøisen. 

NOTION Palsgaard

Bygger ind i himlen

Hos Palsgaard værner de om den smukke natur, virksomheden er omgivet af. Palsgaard ligger på en bakketop, så man kommer til at kunne se det nye spraytårn på lang afstand. Derfor træffes alle beslutninger om materialer og arkitektur med udgangspunkt i dygtige arkitekters rådgivning. 

»Vi kan godt forstå, hvis folk bekymrer sig om, hvordan det nye tårn kommer til at tage sig ud og passe ind i omgivelserne. Men det ligger os meget på sinde, at det ikke kommer til at skæmme. Rundt om tårnet planter vi et levende hegn, som med tiden vil skærme og ramme det fint ind,« siger Anders Brix. 

De nye produktionsfaciliteter forventes at stå færdige i løbet af 2023. 

Støtter lokalt

Hos Palsgaard betegner man sig som »Heart working people« – og det med »at have hjertet på rette sted« kommer også til udtryk, når Palsgaard gang på gang yder støtte til lokale tiltag i Juelsminde og omegn: 

»For 100 år siden opførte vi Juelsminde Kirke. Vi har også doneret jord til Hellebjerg Efterskole, og senest har vi doneret jorden og givet et væsentligt økonomisk bidrag til den nye legepark i Juelsminde,« fortæller Anders Brix. 

Palsgaards smukke parkanlæg er desuden åbent for borgere, der vil gå en tur og nyde naturen. Det er også på friluftsscenen i parken, at foreningen Palsgaard Sommerspil hvert år opfører en velbesøgt musical. 

Nåede miljømål to år før tid

I 2010 satte Palsgaard sig som mål, at de inden for 10 år ville gøre produktionen 100% CO2-neutral. Og selvom målet var ambitiøst, nåede virksomheden målsætningen på globalt plan allerede i 2018 – to år tidligere end planlagt. 

»Vi er stolte af det, vi har opnået. Og endnu bedre; vi ved, at vores fokus på miljø og bæredygtighed betyder meget for vores medarbejdere,« siger Jacob Thøisen. 

Målet om at få en CO2 -neutral produktion blev nået takket være en lang række klimabevidste valg og omlægninger – især i forbindelse med de energikilder Palsgaards seks fabrikker i Danmark, Holland, Mexico, Brasilien, Kina og Malaysia gør brug af. I stedet for at fyre med olie benytter Palsgaard i dag certificeret biogas og vedvarende energikilder, hvor det er muligt. 

På fabrikken i Juelsminde stammer al elektricitet fra vandkraft, mens den indendørs opvarmning sker ved hjælp af afbrænding af halm, som Palsgaard selv dyrker. Fabrikken i Holland har over 800 solcellepaneler og har udelukkende brugt vedvarende energi siden 2018. 

Palsgaard er den eneste emulgator-producent i verden, der er lykkedes med at gennemføre en grøn omstilling på det niveau – men håber meget, at flere producenter følger deres gode eksempel. 

NOTION Palsgaard