Kulturstationen // Notion.

Kulturstationen: En fuldstændig sindssyg glimmerpalette af kultur

Horsens’ nytænkte kulturtilbud, Kulturstationen, vil sprænge kulturens rammer og skabe gratis kvalitetskultur til børnefamilier. Indtil videre går det ret godt.

 

Der er liv og glade dage i hjertet af Kulturstationen denne eftermiddag i oktober. Børn med kokkehuer er ved at sælge ud af det, de har kreeret i madkundskabslokalet. Gennem et vindue kan man se, at andre børn stadig er i gang ved gryderne. I cafeen sidder en mødregruppe med babyer, der endnu ikke er i nærheden af at kunne nyde godt af de mange tilbud, de er landet midt i. Det tager de heldigvis med ophøjet ro.

Kulturstationen, som vi er landet lige i hjertet af, er Horsens’ nytænkte kulturtilbud til børnefamilier. Som noget nyt, bliver dørene hver weekend fra kl. 10-15 slået op til en masse forskellige aktiviteter. Fælles for dem er, at de er gratis – og at de forsøger at sprænge rammerne for, hvad kultur i børnehøjde er.

Vi sætter ikke bare vandmaling på bordet, og så kan børnene male en tegning. Vi er et sted med aktiviteter på et højt niveau.

»Vi sætter ikke bare vandmaling på bordet, og så kan børnene male en tegning. Vi er et sted med aktiviteter på et højt niveau,« fortæller Cecilie Thorborg, der er Kulturstationens projektkoordinator og programansvarlige.

Lægger skinner, mens toget kører

Kulturstationen slog dørene op til en festlig åbningsweekend for de nye weekendtilbud den 9.-12. september. Her dansede børnene blandt andet rundt til ’silent disco’, og Komediehuset opførte ’interaktiv teatersport.’ Siden da har Kulturstationen hver weekend budt på aktiviteter med titler som Byens Grimmeste Figur, Cirkus Lørdag, Klip, Klist, Character! Og Freaky Saturday. Ja, tilbuddene står i kø, og der er sjældent gentagelser på programmet.

Kulturstationen // Notion

»Kulturstationen fungerer som en paraply over de tre kulturskoler: Billedskolen, Musik- og Balletskolen og Komediehuset, og de gør det, de er allerbedst til - nemlig at være kreative. Fordi der er så stor faglighed her på stedet, har vi rigtig mange muligheder for at sprænge rammerne. Det bærer vores aktiviteter præg af,« forklarer Cecilie Thorborg og fortsætter begejstret med at fortælle om alt det, Kulturstationen rummer – og alt det, hun håber, stedet kan udvikle sig til.

»Vi har kun været i gang en måneds tid, så vi prøver ting af, selvfølgelig med udgangspunkt i alle de gode erfaringer de tre kulturskoler har gjort sig gennem mange år. Vi lægger skinnerne, mens toget kører, og det er bare enormt fascinerende, for det betyder, at vi har lov til at gøre os nogle erfaringer,« siger hun.

En kreativ legeplads

Omkring 450 meter fra Kulturstationen på Rådhuset i Horsens sidder kultur- og eventchef Lasse Schuleit. Han har det overordnede ansvar for Kulturstationen, hvis formål, ifølge ham, er at få kulturen ud til så mange børn og unge som overhovedet muligt.

»Kulturstationen skal være børn og unges forudsætningsløse møde med kulturen. De skal ikke forberede sig eller øve derhjemme. Det er det umiddelbare møde med kulturen, der er i fokus,« fortæller han og forklarer, hvorfor det er nødvendigt med netop sådan et tilbud.

Kulturstationen skal være børn og unges forudsætningsløse møde med kulturen. De skal ikke forberede sig eller øve derhjemme. Det er det umiddelbare møde med kulturen, der er i fokus.

»Når man arbejder med kultur, er der mange forskellige indgange til den. Man kan lave en masse hold, som børn kan tilmelde sig og gå til. Med Kulturstationen besluttede vi at gøre noget andet. Her skal der være mulighed for, at alle børn i kommunen kan komme forbi og få en smagsprøve på de forskellige kunstarter. Det er som at være på én stor, kreativ legeplads,« fortæller Lasse Schuleit.

Også åben næste weekend

Ifølge Lasse skal Kulturstationen også bidrage til hverdagskulturen i Horsens.

»Kulturen skal være nærværende i folks hverdag, og på Kulturstationen kan man bare komme og være en del af aktiviteterne. Her sker altid et eller andet, og det gør det nemt for børnefamilierne.«

Kulturen skal være nærværende i folks hverdag, og på Kulturstationen kan man bare komme og være en del af aktiviteterne.

Projektkoordinator og programansvarlig Cecilie Thorborg ser det som en kæmpe gave til Horsens, at man hver eneste weekend kan få en kulturoplevelse med sine børn.

»Vi er fantastisk heldige, at politikerne prioriterer, at vi hver weekend har et åbent kulturtilbud for alle. Folk forstår det ikke, når vi siger: »Jo, vi har også åben i morgen og næste weekend og weekenden efter og i efterårsferien,« siger hun med et smil.

Kulturstationen // Notion

Vil udvikle kulturen med samarbejdspartnere

Udover de tre kulturskoler gør Kulturstationen også brug af eksterne samarbejdspartnere, som kan være med til at udvikle, udvide og udfordre kulturens rammer. Indtil videre er de med til at varetage weekendernes gratis aktiviteter, men Cecilie Thorborg lukker ingen døre i forhold til, hvordan samarbejder kan udvikle sig med tiden.

»Der er midler til og ambitioner om at have eksterne aktører med. Vi er åbne overfor mange forskellige samarbejdspartnere, og det er vigtigt for os, at vi ikke lukker muligheder og døre for nogen,« siger hun.

Unikt tilbud til børn og deres forældre

Selvom kulturen i Horsens har det godt, ifølge både Lasse Schuleit og Cecilie Thorborg, så skal den fortsat udvikles og udvides. Det skal Kulturstationen være med til at sikre. Ikke for kulturens skyld, men for de børn, der ellers ikke har adgang til byens kulturtilbud.

Det er helt unikt, at Horsens har et sted, hvor du kan tage dine børn hen og gøre dem trætte og mætte og fyldt op af kreativitet og oplevelser. Og det her sted er for alle.

»Det er helt unikt, at Horsens har et sted, hvor du kan tage dine børn hen og gøre dem trætte og mætte og fyldt op af kreativitet og oplevelser. Og det her sted er for alle. Det er et gratis tilbud, man ikke skal melde sig til. Man skal bare møde op og vælge den aktivitet, der tiltaler en mest: Måske er det at tegne på en banan, måske vil man prøve at spille på cello, eller måske vil man gå på jagt i Komediehusets klædeskab,« siger Cecilie Thorborg, der slår fast, at Kulturstationen tilbyder familieoplevelser.

Det er altså ikke et sted, hvor man afleverer sit barn og henter det igen senere.

»Det forventes, at forældrene deltager, og heldigvis er der mange fede aktiviteter, hvor børn og forældre skal hjælpe hinanden,« fortæller hun.

Buzzword skaber magi

Når man går op ad den store, brede trappe, der fører ind til hjertet af Kulturstationen, er det svært at forudse, hvad der venter. Her er højt til loftet, huset er proppet med kreative vibes og en Pippi Langstrømpe-tilgang til de mange ideer, der kastes rundt, og som i sidste ende danner grundlag for weekendens programmer.

Cecilie Thorborg beskriver stedet som »en fuldstændig sindssyg glimmerpalette af kultur,« og hun lover, at børnefamilier, der dropper forbi i weekenden, får en oplevelse med hjem.

De fuldstændig fantastiske, kreative hoveder, der har til huse her, skal bare have ét lille buzzword, så skaber de magi.

»De fuldstændig fantastiske, kreative hoveder, der har til huse her, skal bare have ét lille buzzword, så skaber de magi,« siger hun.

I raketfart fremad

Det er ikke til at sige, hvor Kulturstationen er om et år. Sådan er det, når man lægger skinner, mens man kører toget. Det kan heller ikke være anderledes, når de fagligt stærke ildsjæle i Komediehuset, Musik- og Balletskolen og på Billedskolen skal finde nye ideer. Alt er på den måde, som det skal være på Kulturstationen, og projektkoordinator og eventansvarlig Cecilie Thorborg glæder sig til at se, hvordan det udvikler sig.

»Jeg håber, at Kulturstationen vokser, og vi kan fastholde den gode modtagelse, vi har fået, og at vi kan imødekomme det store behov for kultur, der er. Vi skal bare i raketfart fremad. Hvem ved, hvad det kan blive til?,« lyder det fra Cecilie Thorborg.