Fixnordic

Horsensianske FIXNORDIC ser ind i et skelsættende år

FIXNORDIC flyttede ind i deres nuværende lokaler på Venusvej i Horsens i efteråret 2019, men på grund af massiv fremgang og store fremtidsplaner rykker de allerede teltpælene op for at få større lokaler med plads til fremtidens vækst.

FIXNORDIC leverer systemer, der kan fastgøre alt fra ventilationsanlæg til solceller til taget, og de har med deres banebrydende produkter vundet stort terræn i Danmark og Europa. Inden FIXNORDIC lancerede deres banebrydende system, havde man typisk brugt ekstra vægt – for eksempel i form af sten – til at holde et solcelleanlæg på plads på taget, men der er eksempler på, at anlægget alligevel ville blæse af, eller stenene ville udsætte taget for stort pres. I stedet gjorde FIXNORDIC det, som alle andre var bange for at gøre: De lavede huller i taget og fastgjorde på den måde anlægget direkte i tagets konstruktion.

»Det kan være ekstremt vanskeligt at få dækket et hul i tagmembranen effektivt,” siger adm. direktør Kasper Andersen.

”Hvis ikke det gøres ordentligt, siver regnvand og sne ind, og det skader bygningen indvendigt. Vi arbejder med huller i taget, fordi vi kan kontrollere det, så det holder i hele tagets levetid.«

Kasper Andersen har sammen med teknisk direktør Henrik Jepsen været ansvarlig for FIXNORDIC, som faktisk hed JUAL SOLAR indtil sidste år, siden 2015. Den succes, som FIXNORDIC oplever nu, er et resultat af utallige læringstimer.

Og på en måde ligger det også i kortene, at de må dygtiggøre sig i særligt høj grad. Der er en vis fordel i at være fra Norden, for heroppe er man nødsaget til at være skarp på at holde vind, kulde og vand ude. Kravene er ikke lige så høje i Sydeuropa, og det er måske det, der har lagt det ekstra pres til at overhale konkurrenterne og gjort, at FIXNORDIC har så meget vokseværk, at de må finde nye lokaler.

»Fra kontoret kan vi ikke forudse alle de ting, der kan ske ude i virkeligheden, og det kræver en god grundviden at mestre vores produkter. Vi kastede os 100 procent ind i det og gik all in på at få så mange detaljer under huden som muligt. Alle spørgsmål, vi stødte på, ville vi komme til bunds i,« siger Henrik Jepsen.

fixnordic

Fabrik forsinket med 18 år

Udover den forestående flytning kommer 2021 også til at få en helt særlig plads i firmaets historiebog på grund af en domfældelse, som medejer af FIXNORDIC og administrerende direktør i JUAL Group Anders Kjær Jørgensen har ventet længe på – 18 år for at være præcis.

Et forbud mod anvendelse af bly i byggeriet, der trådte i kraft i 2002, blev starten på Anders Kjær Jørgensens drøm om at lave en stor produktion af taginddækninger uden anvendelse af bly – det vil sige en fabrik, der producerer komplette inddækningsløsninger, som for eksempel benyttes til at lave tæt rundt om skorstene og ventilationsrør, når disse føres gennem taget.

Han fandt en løsning, der kunne erstatte bly som inddækningsmateriale, nemlig produktet som i dag hedder Perform. Produktet er et plastisk gummimateriale, som kan formes til tagoverfladen og skærme for regnen, hvor taget er blevet gennembrudt.

Han købte patentet og startede fabrikken Perform A/S, som i dag ligger i Daugaard. Herefter var han klar til at erstatte blyet på sine taginddækninger med det miljøvenlige Perform inddækningsmateriale og introducere det nye produkt på det danske og europæiske marked.

Der var bare ét problem. En anden virksomhedsejer mente, at den nye gummiløsning krænkede hans patent. Det blev starten på en lang rejse for Anders Kjær Jørgensen, som med et utal af fallerede forsøg prøvede at få fred til at dyrke sit produkt.

»Vi brugte 18 år på den ene dyre retssag efter den anden,« siger Anders Kjær Jørgensen. »Vi vidste, at vi havde vores på det tørre, men hver gang vi troede, at sagen var lukket, kom konkurrenten igen med nye anklager. Dels overfor os, men i særdeleshed over for vores potentielle kunder, som blev usikre på, hvorvidt de kunne handle med os. Ud fra et princip om ordentlighed valgte vi at holde tilbage med produktet, indtil ingen længere kunne være i tvivl om, hvem der havde ret. Vi havde dog ikke forventet, at det ville tage 18 år.«

»Efter mange millioner kroner på retssager fik vi den 26. februar i år en foreløbig afklaring i Sø- og handelsretten. Her gav dommerne os medhold i, at vi aldrig har krænket vores modparts patent, hvilket var, som vi havde forventet. Vores modpart har valgt at anke denne dom, men da patentet i mellemtiden er udløbet, står vejen åben for os, og nu er det bare fantastisk, at vi kan gå til den«, siger Anders Kjær Jørgensen.

fixnordic

Foden på speederen

I noget der nærmer sig to årtier har taginddækningsproduktet ventet på at blive rullet ud, men det har ikke ventet i stilstand.

Produktet er løbende blevet videreudviklet, og med den energi, der kommer ud af at retfærdigheden endelig sker fyldest, er Anders Kjær Jørgensens ambitioner for produktet store.

Vi har haft 18 års forsinkelse, vi har 18 års opsparet energi. Der er en spænding, der har ventet så længe på at blive udløst, at vi vil gå all in på at rulle det ud nu. Vi tager sjældent glæderne på forskud, men vi er meget optimistiske med den viden, som vi har opbygget, og vi går benhårdt efter at erobre en væsentlig markedsandel i Europa i dette segment.

Den taginddækningsfabrik, der startede som en drøm for 18 år siden, rykker sammen med resten af FIXNORDIC med over på den nye adresse på Satellitvej til sommer. Der venter en grund på 15.000 m2 og en bygning på 2.000 m2, hvor loftet er højt nok til også at rumme fremtidens FIXNORDIC.