Construction Center Denmark

Construction Center Denmark: Med udsigt til fremtiden

I mange år var det en forvirret, gold plet i byen, men nu huser pladsen over for Horsens Trafikterminal den nye campus for VIA University College. Det høje byggeri er skudt i vejret i løbet af de seneste år, og helt oppe i toppen er fire etager – i alt 2.600 m2 – tilegnet Construction Center Denmark, som vil styrke innovationshøjden i bygge- og konstruktionsindustrien.

Kort forklaret er Construction Center Denmark et innovationsmiljø, hvor den nyeste viden, erfarne læremestre og eksklusive faciliteter er samlet for at give nyskabende startupvirksomheder de bedste vilkår for at lykkes.

Og det er ikke tilfældigt, at fremtidens løsninger inden for byggeri og konstruktion får base i Horsens, fortæller Jakob Søndergaard, der er business transformation lead i projektet.

»Horsensianske virksomheder har længe været frontløbere i bygge- og konstruktionsindustrien. Det skaber en lokal styrkeposition, og det er den, vi står på skuldrene af. Ambitionen er at blive landets førende innovationsmiljø inden for feltet. Vi udspringer fra det lokale talent, men har en national mission,« siger han.

Klimaet banker på

Både det internationale og nationale samfund kalder på, at industrien ændrer retning. I dele af sektoren står udviklingen stille, og det er næppe foreneligt med det bæredygtighedsideal, der er skyllet ind over alle brancher – og som er særligt påtrængende inden for byggeriet, da det er en af de mest CO2-udledende brancher.

»Bæredygtighed er ikke et valg – det er et krav,« siger Jakob Søndergaard. »Det er en dagsorden, som byggeriet bliver nødt til at forholde sig til. Man må gentænke byggeriet i teknologiske løsninger, der er mere bæredygtige end i dag.«

Når der kommer nye strømninger, kan man enten tabe territorie, følge med eller føre an. Jakob Søndergaard forventer, at innovationsmiljøet efter fem år vil kunne pege på nye, radikale løsninger eller forståelser, som Construction Center Denmark kan sætte label på og dermed være med til at skabe fremtidens byggeri og konstruktion.

Construction Center Denmark

Mere end gule hjelme

Rent praktisk fungerer det således, at en nystartet virksomhed, der beskæftiger sig med noget inden for byggeri- og konstruktionsverdenen, kan få plads i bygningen og ikke mindst miljøet ved at betale et gebyr for hver kvadratmeter, som virksomheden vil optage. På sigt skal virksomheden vokse sig for succesfuld til, at det giver mening for den at være en del af startup-scenen.

»Vertikalen er utrolig bred. Det handler ikke kun om gule hjelme. Det kan for eksempel også være kunstig intelligens, nye energikilder, sociale platforme eller social innovation. Det skal bare på den ene eller anden måde kunne kobles til byggeri eller konstruktion,« siger han.

Der er fokus på, at innovationen skal lede til handling. Det er ikke projektbaseret, og der skal ikke blot udtænkes nogle rammer. Det nye innovationsmiljø vil påvirke industrien i en praktisk forstand.

»Når vi siger, at vi vil være med til at bygge nye teknologier, mener vi i virkeligheden nye forretninger med produkter, omsætninger og bundlinjer. Det skal være konkret og praktisk anvendeligt, så det rent faktisk kan bruges i virkeligheden,« siger Jakob Søndergaard.

Ikke en lukket fest

Construction Center Denmark hverken er eller bliver en lukket fest. Virksomheder er velkomne til at lege med, så de kan have fingeren på pulsen, samtidig med at de hjælper løsningerne på vej.

Innovationsmiljøet har allerede indgået aftaler med store virksomheder i det østjyske, men døren er stadig åben.

»Vi vil have partnerskaber og legekammerater, der vil være med til at skabe nye værdifulde løsninger på samfundets store udfordringer inden for denne vertikal. Vi er ikke et lukket, eksklusivt miljø, og hvis man har lyst til at være med, skal man bare henvende sig,« siger Jakob Søndergaard.

Construction Center Denmark slår sammen med resten af de nye VIA-bygninger dørene op til sommer.