modelhuset

Stiven har en magisk nøgle til fremtidens byggeri

Modelhuset i Holstebro bruger avanceret teknologi til at gøre nybyggeri og renoveringer både hurtigere, billigere og mere bæredygtigt.

Stiven Schmidt er ikke meget for, at man kalder ham en troldmand. Men han har en række magiske værktøjer, der kan virke som det rene trylleri.

Modelhuset hjælper arkitekter, bygherrer og ejendomsadministratorer til at dokumentere både nybyggeri og helt gamle bygninger ned i mindste detaljer. Med meget stor nøjagtighed. På meget kort tid.

- Der er ikke meget hokus pokus i det, men det gør en stor forskel for vores kunder, siger Stiven Schmidt, der siden 2018 har hjulpet med at dokumentere bygninger over hele landet ved hjælp af blandt andet 3D-scanninger, der i løbet af meget kort tid har kortlagt en bygning både indvendig og udvendig. I alle detaljer.

Hvis man for eksempel skal renovere en bygning fra 1800-tallet, er det sjældent, at de originale tegninger rummer alle de forandringer, der er sket gennem tiden. Intet kan gemme sig for Stivens 3D scanner.

- Skal man ud at måle op i hånden og tage nye billeder, er det en utrolig tidskrævende proces. Jeg dokumenterede en gammel mølle ned til mindste detalje på en enkelt dag. Arkitekten fortalte, at han havde sparet mindst ti dage i forhold til at måle op på traditionel vis, siger Stiven Schmidt.

Ingen overraskelser

I dag er det normalt, at arkitekter og bygningskonstruktører tegner nye bygninger i 3D, fordi det sparer håndværkerne for en masse overraskelser undervejs i selve byggeriet. Visualiseringerne viser, hvad der kan lade sig gøre i virkeligheden og ikke bare på et stykke papir.

- Vi laver visualiseringer til konstruktører, der ikke har udstyret selv, men vi omformer også andres 3D tegninger til naturtro modeller, hvor man ser bygningen i alle detaljer i fx størrelsesforholdet 1:75 siger Stiven Smidt, der på den konto skabte en stor naturtro model af Nykredit og AP Pensions kommende domicil på Svanemølleholm i København.

- Det er et kæmpeprojekt, hvor modellen virkelig fik gas, med lys i vinduerne på alle 57.000 kvadratmeter, siger Stiven Schmidt.

Andre udviklere bruger Stiven Schmidts modeller til at gøre indtryk på investorer, andre beslutningstagere og ikke mindst kunder, der skal købe eller leje sig ind i byggeriet.

- Vi har en kunde, som med en overbevisende model solgte 60 procent af et byggeri, allerede inden spaden var i jorden, siger Stiven Schmidt.

Uundværlige teknikker

Men Modelhuset er ikke kun 100-meter mester i detaljerede tegninger og sælgende whau-effekt.
Stiven Schmidts teknikker er også nærmest uundværlige, når det lige om lidt bliver et lovkrav, at bygherrer skal dokumentere deres udledning af CO2 i forbindelse med både nybyggeri og renoveringer.

- Fra 2023 skal man kunne dokumentere sin udledning af CO2 pr. kvadratmeter. Når man skal renovere, bliver det essentielt at kunne dokumentere, hvad man kan genbruge fra det eksisterende byggeri, siger Stiven Schmidt.

Også der kan hans 3D scanninger fortælle meget nøjagtigt, hvor meget et eksisterende byggeri rummer af fx mursten, tagsten, limtræ og andre genanvendelige materialer.

Vi har en kunde, som med en overbevisende model solgte 60 procent af et byggeri, allerede inden spaden var i jorden.

- Vi kan kortlægge materialerne meget præcist, siger Stiven Schmidt og tilføjer, at Modelhuset allerede nu arbejder sammen med flere kommuner og boligselskaber om at kortlægge materialer i forbindelse med store renoveringer.

Den grønne del af Modelhusets aktiviteter er samlet i selskabet Green Care Design & Rådgivning, hvor Stiven Schmidt er med i bestyrelsen.

I disse tider kunne man måske ligefrem kalde ham en grøn troldmand. •