NOTION HM Entreprenør A/S

HM Entreprenør A/S har succes med at rekruttere fra egne rækker

Hos HM Entrepenør A/S er der højt til loftet. Hvis medarbejderne udviser potentiale og gåpåmod til at avancere og få mere ansvar, så er mulighederne der. Derfor er det ofte fra egne rækker, at virksomheden rekrutterer, når behovet for nye stillinger og kvalifikationer melder sig. 

Jakken er skrigorange, og under HM-logoet på brystet står der ’Kris Pedersen’. Kris er i gang med at måle af til nye vejbrønde, der kan fjerne vandet fra det jordareal, som HM Entreprenør A/S skal til at bygge på. Han har været i firmaet, siden han som 20-årig begyndte som lærling. Det er 10 år siden, og Kris Pedersen er siden da steget i graderne, så han i dag kan kalde sig formand. 

»Nu er det mig, der svinger pisken og sørger for, at arbejdet på byggepladsen bliver udført ordentlig,« griner han. 

Han fortæller, at det var en forsigtig og genert 20-årig Kris, der dengang trak i arbejdstøjet for første gang. Men efter fire år i lære, var han blevet en mand, der vidste, hvad han kunne. 

»Jeg startede fra scratch og fandt hurtigt ud af, at HM er et sted med fart på og gang i den. Jeg har lært alt, hvad jeg kan her og føler på en måde, at HM har skabt den person, jeg er i dag.« 

NOTION HM Entreprenør A/S

Det handler om at gribe chancerne

Inde på kontoret sidder HR- og udviklingschef Sine Madsen. Hun har det fulde overblik over, hvilke kompetencer der er i huset og på byggepladserne. Hun oplever, at medarbejdere, der søger nye udfordringer internt i virksomheden, ofte lykkes med det. 

»Der er altid muligheder for medarbejderne, hvis de selv har motivationen. Og dét, at man kan prøve sig selv af på flere områder, tror jeg gør, at vi kan beholde mange dygtige medarbejdere, som ellers vil søge nye udfordringer andre steder. I år fejrer vi 10-års jubilæum for 10 medarbejdere,« siger hun og fortsætter: » Vi ved alle sammen, at Michael vil gå igennem ild og vand for os. Jeg tror, det er en af grundene til, at HM er et sted, hvor folk har lyst til at blive. Alt materiellet er nyt og lækkert, og der bliver aktivt gjort en indsats for det sociale. Vi holder fester, tager på firmature og husker hyggen i hverdagen.« 

Sine Madsen har også selv været igennem en stor faglig og personlig udvikling, siden hun begyndte som regnskabsassistent for 12 år siden. I takt med at virksomheden vækstede, opstod der nye opgaver og forretningsområder, som skulle varetages. 

»Det handler om at turde tage de mange chancer, der byder sig og udnytte dem, men også om at skabe muligheder for sig selv. Jeg elsker bogholderi og strukturen i det, men jeg må indrømme, at jeg nu er blevet afhængig af de mange bolde i luften, den uforudsigelige hverdag og den udadvendte rolle, jeg har i dag,« siger hun. 

Lærlinge bliver hængende

Kris Pedersen var en af HM’s første lærlinge efter Michael Mortensens overtagelse af virksomheden for 12 år siden. I skrivende stund er der 14 unge lærlinge, der hver dag er ude på byggepladserne. 

Udover at være formand er Kris Pedersen også faglig mentor for HM’s mange lærlinge. 

»De fleste af vores lærlinge vælger at fortsætte i HM efter endt læretid. Jeg tror, det er, fordi vi er gode til at få det bedste ud af dagen. De får lært en masse fagligt, og der er altid plads til grin. Det er vigtigt for os, at det er sjovt at være på arbejde. Hver dag møder mange tidligt ind, så de kan få en snak med de andre, inden dagen begynder. Vi har også en lille »bar«, som flittigt bliver brugt til at hyggesnakke over en øl eller en sodavand efter fyraften. Og vi kan faktisk også snakke om andet end jord og gravemaskiner,« griner Kris Pedersen. 

Som noget nyt har HM taget en trainee under vingerne. Den 15-årige Laura Mortensen kom til HM, efter hun færdiggjorde folkeskolen i sommers. Nu skal hun tilbringe det næste år i selskab med de dygtige medarbejdere på kontoret for at få en forståelse for de forskellige opgaver, der er på en arbejdsplads som HM. 

»Mine fremtidsplaner er at læse EUX Business på Learnmark. Jeg vil gerne beskæftige mig med økonomi og handel, så jeg er meget glad for at medarbejderne i økonomiafdelingen – hvor jeg sidder lige nu – har taget godt imod mig og er så gode til at lære mig op,« siger Laura Mortensen. 

Glidende overgang til formandspost 

I flere år har firmaet arrangeret interne lederuddannelser og workshops, som, udover det faglige, giver et godt sammenhold på tværs af organisationen. I januar i år kørte de et overgangsforløb for formandsaspiranter. 

»Over en periode får aspiranterne mere og mere ansvar. Undervejs kan de sparre med projektledere, deres kollegaer eller mig. Det kan være svært pludseligt at være leder for dem, som man før var på linje med, men vi er gode til at bakke hinanden op,« siger Sine Madsen. 

HM har stor succes med at rekruttere fra egne rækker, da det betyder, at de får en dygtig medarbejder, der allerede kender arbejdskulturen og jargonen. Og mulighederne for at ændre på sin jobsituation peger ikke kun mod chef- og formandsstillinger, siger Kris Pedersen: 

»Det kan hænde, at en formand er kørt død i arbejdet og gerne vil tilbage til det, han lavede før, eller at en gravfører, der har kørt gravemaskine i flere år, hellere vil køre gummiged. Så er det bare at tage fat i ledelsen. Det er sjældent, man får et nej.« 

Langt de fleste har arbejdet sig op til den post, de har. Medarbejderens muligheder afhænger ikke af længden på deres uddannelse, men om den indsats vedkommende leverer. Langt henad vejen handler det om motivation og gåpåmod

NOTION HM Entreprenør A/S

Indsats over uddannelse 

Når Sine Madsen kigger rundt på medarbejderne, er der et mønster, der går igen: 

»Langt de fleste har arbejdet sig op til den post, de har. Medarbejderens muligheder afhænger ikke af længden på deres uddannelse, men om den indsats vedkommende leverer. Langt henad vejen handler det om motivation og gåpåmod,« afslutter hun.