Airheat

Godt makkerskab sikrer succesfuldt generationsskifte

Da ejerne af AIRHEAT i december 2020 gik på deres første juleferie med nøglerne til virksomheden, var ordrebogen så godt som tom. Året efter hentede de en omsætningsrekord med en vækst på 40 %.

”Det var som at stå med fødderne i startblokken og vente på, at startskuddet lød.”

Sådan beskriver adm. direktør i AIRHEAT, Søren Grove Grejsen Jensen, tiden op til det store generationsskifte i virksomheden, der fremstiller ventilations- og varmegenvindingssystemer fra hovedsædet i Idom ved Holstebro.

Efter Søren Grove Grejsen Jensen og Bent Jensen Thusgaard, der er teknisk direktør, i henholdsvis tre og fem år havde ejet 20 % hver, fik de i 2020 muligheden for at købe den daværende ejer helt ud af virksomheden. Den benyttede de sig af, og da de endeligt fik overdraget nøglerne, var det med en klar plan for forretningen.

- I flere år havde vi overvejet, hvordan vi ville gribe overtagelsen an med et skærpet fokus på forretningen. Samtidig var det vigtigt for os at respektere de gode værdier fra det tidligere ejerskab. Derfor lavede vi som det første en femårsplan med 16 nøglepunkter – 13 af dem fik vi eksekveret og leveret på inden for de første syv måneder, fortæller Søren Grove Grejsen Jensen.

Måtte vente på resultater

De to ejere igangsatte blandt andet en målrettet indsats for at få et mere jævnt ordre-flow, så produktionen kunne holdes i gang over hele året. Samtidig målrettede de deres tilbud til markedet til større ventilations- og varmegenvindingsprojekter.

Men effekten af det forretningsstrategiske arbejde lod vente på sig. Ordrebogen var nemlig rekordtom, da de gik ind i deres første hele regnskabsår som eneejere af virksomheden.

- Vi nåede lige at tænke: ”Hvad er det egentlig, vi har kastet os ud i her?” Men så snart vi vendte tilbage fra juleferien, begyndte ordrene at tikke ind, og lige siden er det kun gået én vej, siger Søren Grove Grejsen Jensen.

Et fuldendt makkerskab

På den måde har AIRHEAT transformeret sig fra en mindre smedevirksomhed til en specialiseret underleverandør af store ventilations- og varmesystemer. De er gået fra 6 til 16 ansatte på bare halvandet år og fortsætter med at sætte rekorder for både omsætning og ordrebeholdning.

Sommetider kigger de sig i bakspejlet og får sig en god snak om, hvorfor de er lykkedes med generationsskiftet.

- Jeg tror først og fremmest, at vi supplerer hinanden rigtig godt. Bent har al den håndværksmæssige erfaring, vores produktion kræver, og jeg ved noget om salg og økonomi. På den måde har vi naturligt haft hver vores rolle i udviklingen af AIRHEAT – men målene for virksomheden, og hvordan vi skal nå dem, har vi altid været helt enige om, slutter Søren Grove Grejsen Jensen. •